האם הדלקת אש שונה משאר מלאכות שבת?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

מדוע התורה אוסרת על עשיית "כל מלאכה " -באופן כללי, ולעומת זאת מציינת את איסור הדלקת האש במובהק. האם יש סיבה לכך? האם מעבר על איסור זה הוא חמור יותר? האם "אש" הינה חלק מיצירה של אלוקים או שהיא מהווה כלי ליצירה?

תשובה

שאלה יפה, אם תעייני במפרשים אני בטוח שתמצאי כמה מהלכים להסבר הענין.

במחשבה ראשונה עולה בדעתי כל ההתיחסות של הזוהר לאש בשבת, הזוהר אומר שאש רומזת למידת הכעס, ויש הקפדה גדולה על כעס בשבת, הרי כעס זה מגביל עבודה זרה , שזה ההפך הגמור למהות השבת, יתכן אם כן שהדגשת האש בשבת רומזת לאש הרוחנית שבאדם - הכעס שגם היא אסורה .