הלכות שנוגעות לגידול חתולים בבית

  • כ"ט אלול התשע"ז

שאלה

יש לי חתולה בבית ורציתי לדעת מה הם ההלכות לגידול חתול בבית ביום חול ובשבת. תודה רבה

תשובה

שלום רב,

יש כמה הלכות שקשורות בבעלי חיים, ומהן:

1. מי שנוגע בבעלי חיים טמאים, כגון כלב או חתול, מעיקר הדין לא צריך ליטול ידיים לפני שהוא מברך וכו', אלא שטוב להחמיר (יעויין הלכה ברורה חלק א' סימן ד סעיף נח, ושער הציון ס"ק קעד).

2. יש לתת לבעלי חיים לאכול לפני שהוא בעצמו אוכל (ראה מסכת ברכות דף מ עמוד א, רמב"ם הלכות עבדים פרק ט הלכה ח, שלחן ערוך אורח חיים סימן קסז סעיף ו, ומשנה ברורה סק"מ).

3. בעלי חיים יש להם דין מוקצה, ולכן אסור ללטף חתול בשבת, היות ואסור להזיז מוקצה בשבת ממקומו (ראה שלחן ערוך אורח חיים סימן שח סעיף לט, משנה ברורה ס"ק קמו, שו"ת יביע אומר חלק ה' חלק אורח חיים סימן כו, וחזון עובדיה שבת חלק ג' עמודים קיג-קטו).

4. אסור לסרס את כל סוגי בעלי החיים (שלחן ערוך אבן העזר סימן ה סעיף יא), וגם אסור לבקש מגוי לעשות כך עבורו (שם סעיף יד).

אמנם סירוס עקיף מותר בבעלי חיים ממין נקבה - ולכן מותר לתת להן טיפול תרופתי שפוגע ביכולת הרבייה באופן קבוע, אולם בבעלי חיים ממין זכר האיסור כולל גם סירוס באופן עקיף - ורק טיפול תרופתי שפוגע ביכולת הרבייה באופן זמני מותר (יעויין חלקת מחוקק שם סק"ו, בית שמואל ס"ק יד, ובמה שכתבו בזה בשו"ת במראה הבזק חלק ו' סימן עז).

בברכה,

הלל מאירס