בבא בתרא

  • י"ח אב התשע"ז

שאלה

לאחרונה , התבקשתי על ידי הרב במושב ללמוד משניות (עילוי נשמה לתושב במושב) והאמת שאין לי ידע קודם ובאמת מצאתי את זה מרתק. יחד עם זאת , מבחינה אינטלקטואלית זה עורר בי כמה שאלות - למעשה משנה זו באה להסדיר יחסי שכנות (איפה בונים גדר ומי משלם עליה) וכאילו היא שייכת ללימודי משפטים ומבחינה פרקטית הרבה פחות פרקטית לעולם של היום. פשוט רציתי להבין מה החשיבות שמיוחסת ללימודי משניות מתוך כך שזו סוגיה משפטית ששיכת לתקופות קדומות ? נ.ב. אני מאד משתדל להתחזק באמונה, כך שהשאלה באה ממקום שמכיר ומוקיר את המסורת היהודית

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

יישר כח על לימודך. בעזרת השם תמשיך ותתחזק ותעלה מעלה במעלות התורה.

התורה יוצרת חיבור אינטלקטואלי (נפשי ורוחני) עם בורא עולם, על ידי העיסוק ברצונו.

גם נושאים שאינם למעשה, כמו בן סורר ומורה, זוכים בזכותם לחיבור עם הקב"ה כפי שאמרו חז"ל: "דרוש וקבל שכר".

כל המשניות שאתה לומד - בראש ובראשונה מלמדות אותך את רצונו של בורא עולם, ובכך מעלות את השכל שלך לדרגה רוחנית גבוהה. אתה מתעמק וחוקר ברצון האלוקי במטרה להבינו, וכך להשיג מחוכמתו.

להבדיל, המדע הוא חכמת הטבע שיצר הבורא בבריאה. וכי צריך המדען לשאול "מה המטרה ללמוד על חלקיקים או חיפושיות?"

אלא, יודעים הם שיש עניין להתפעל ולהחכים מעצם החכמה שיש בבריאה, וללמוד ממנה. וכך להיות חכמים ונבונים.

התורה היא השכל העליון ביותר, הוראות היצרן של העולם, ועל כן יש בהם את החיבור הגבוה והישיר ביותר עם בורא עולם.

עם זאת, כמעט כל הלכה שאתה לומד במשניות, במיוחד בנושאי שכנים (בין אדם לחברו) - נוגע בסופו של דבר לנושאים רבים בימינו. אם לדוגמה תלמד הלכות של מרן הרב עובדיה יוסף זצ"ל, ותביט בעיונו, תראה שהכול מבוסס ומתחיל מן המשנה והגמרא, ומשם לומדים עקרונות ויסודות לפסוק לבסוף הלכות לבני דורנו.

כמו כן, הלימוד הזה מכשיר את שכלך להפוך ל"דעת תורה", כלומר לקבל מושגים וידיעות שיאפשרו לך להבין טוב יותר את הרצון האלוקי, ואם תזכה להיות תלמיד חכם ופוסק - בזכות לימודים אלה תדע כיצד לפסוק בנושאים שונים מתוך שהרגלת חשיבתך - לחשיבה התורנית.

בברכה,

דניאל בלס