האם Hydrolagus trolli כשרה לאכילה?

  • ט"ו סיון התשע"ז

שאלה

שלום רב. ברצוני לדעת האם Hydrolagus trolli כשרה לאכילה. האם בתורה יש אפשרות ללמוד איך להתייחס ליצורים כאלו אשר לא יכלו לדעת על קיומן באותה תקופה. למרות הקדוש ברוך הוא יודע הכל כמוון. כמו כן, האם יצורים כאלו מוזכרים בתורה שבעל פה? אנא, תשלחו תשובה במייל ואם זה מעניין, ניתן לפרסם גם באתר. תודה.

תשובה

שלום וברכה,

בוודאי שהתורה התייחסה לכל הדגים בעולם ופסקה בפירוש:

"את זה תאכלו מכל אשר במים: כל אשר לו סנפיר וקשקשת במים, בימים ובנחלים אותם תאכלו, וכל אשר אין לו סנפיר וקשקשת בימים ובנחלים מכל שרץ המים ומכל נפש החיה אשר במים, שקץ הם לכם" (ויקרא, פרק יא, ט).

ומסורת התורה שבעל פה אף מסרה כלל בנדון כל הדגים: "כל שיש לו קשקשת יש לו סנפיר, ויש שיש לו סנפיר ואין לו קשקשת." (מסכת נידה, פרק ו'). מכאן התייחסות לכל סוגי הדגים שיש בעולם.

חשוב להבין שהמילה "קשקשים" בלשון התורה כוונתם לקשקש גלוי ונראה לעין שאפשר לקלף באמצעות הציפורן (כמו קליפה). לעומת זאת לנחשי-ים יש קשקשים מיקרוסקופיים שלא ניתן לקלף בציפורן. ולכן לפי ההלכה אינם נחשבים לקשקשים כלל. מאותה סיבה נאסר לפי ההלכה לאכול את דג החרב - למרות שלדג החרב יש קשקשים - הם זעירים ואינם נקלפים בציפורן, ולכן דג זה אסור באכילה.

לפי כל התמונות שראיתי, ה-Hydrolagus trolli הוא דג חלק חסר קשקשים קשים הנראים לעין, ועל כן איננו דג כשר לפי ההלכה.

בברכה,

דניאל בלס