פירוש פסוק "אשרי אדם מפחד תמיד"

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלמה המלך אמר: "אשרי אדם מפחד תמיד". ידוע לי שחכמינו פירשו שמדובר בעניני הלכה, שבהם צריך אדם לפחד. האם ישנם עוד פירושים העונים על סימני השאלה הצצים בפסוק מעצם המלצתו של שלמה לדאוג!!!??? פירוש חז"ל אניו מתיישב על מלוא הדעת, שהרי אם מדובר בדברי תורה, היה שלמה אומר - אשרי אדם פוחד/נזהר בתורה/הלכה וכו`. ולא משתמש במילה כוללנית כמו - "תמיד".

תשובה

שלום

תמיד הכוונה שאדם צריך לפחד בכל מצב ובכל שעה. ועל זה היה קשה לחכמינו וכי זה מידה טובה לפחד? ועוד תמיד? הרי ממה יש לפחד כל הזמן זה חסר כל הגיון? ולכן חיפשו מהו דבר שבן אדם בכל שלב בחייו צריך ונדרש לחשוש ממנו?

מה תמיד יכול להיות לרועץ לאדם וכדאי שיהיה מוכן מפניו על ידי מידת הפחד בתמידות? הדבר היחיד זה שמירת ההלכה שמא יעבור על דברי תורה ויכשל. שזה נסיון תמידי שלא פוסק אף פעם. וכפי שנאמר אל תאמין בעצמך עד יום מותך.

ומזה צריך לפחד מחטאים שבידך, ושמא תכשל. דרך אגב זה שורש השם "חרדים" שמכנים את עצמם יראי השם. ממה הם חרדים?

הם חרדים שמא לא מקיימים מספיק את רצון השם, להבדיל מחוגים אחרים שהשילו מעצמם כינוי זה לאות שהם לא חרדים לכך וחפצים להסתפק במינימום ההכרחי...