מהו תפקיד הלויים בבית המקדש?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

למעשה יש לי שתי שאלות:לפי התורה תפקיד הלויים היה לשאת את המשכן בזמן המסע במדבר. השאלה היא, מה היה תפקידם של הלויים לאחר שבני ישראל כבר ישבו בארץ ישראל? שאלה שניה: מתן המעשרות ללויים החל מכניסת בני ישראל לארץ. עד איזו תקופה נמשכה המציאות של מתן המעשרות ללויים? תודה, ארז

תשובה

תפקיד הלוויים היה לשורר ולשער. לשורר, בעת הקרבת הקורבנות הייתה מקהלת לוויים עומדת על הדוכן ושרה פרקים בתהילים. כמו כן הלוויים גם היו מנגנים במספר כלי נגינה. לשער הלוויים היו עומדים סביב הר הבית בשערי בית המקדש במשך הלילה. לא שהיה חשש שמאן דהו יחליט לפלוש אלא היה זה דרך כבוד לבית ה`.

יש לציין שהייתה הקפדה מיוחדת בשני תפקידים אלו לבל משורר שלא ישער וכן להפך, עד כדי כך שאמרו בגמרא כי משורר ששיער חייב מיתה. מתן המעשרות היה נהוג כל זמן שבית המקדש היה קיים, גם בתקופת בית שני בעליית עזרא ונחמיה. רק שאז נקנסו הלוויים בידי עזרא עקב השתתפותם הפסיבית בחזרה לארץ הקודש וסמכויותיהם בקבלת המעשרות הצטמצמו. מיד שבית המקדש נחרב פחתה קדושת ירושלים במידה ניכרת ואין הלוויים מקבלים יותר את המעשרות אלא הם מושמדים או נפדים תמורת כסף והכסף מבוער.