אדם השומר תורה ומצוות, על מה דנים אותו בבית דין של מעלה?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

אדם השומר תורה ומצוות ומשתדל לקיים את 5 העינוים שאנו חייבים ביום הכיפורים וכן מתפלל במשך היום הקדוש הרי עוונותיו מתכפרים אם כך על מה נידון אצל בורא עולם אחרי מאה 120 רק על שנת חייו האחרונה?

תשובה

9) בשביל לצאת זכאי בדין מספיק שלאדם יהיו רוב זכויות ומיעוט עוונות, וכן שלא יהיה בהם מאותם עוונות המכריעים את הכף לחובה כמו הגזל. ולכן ודאי שאף אדם היוצא זכאי בדין נשאר לו מספיק על מה לעבוד במשך חייו, כי זה לא אומר כפרת עוונות ברמה מוחלטת. הכפרה היא גזר הדין הטוב שהאדם נחתם לחיים, אך עדיין יש עבירות שצריך לשוב עליהם או שלא שב עליהם מספיק.

ישנם גם עברות שיום כיפור כלל לא מכפר אלא רק תולה. כלומר, נותן שהות כדי לשוב בתשובה עליהם. מהם יש עברות שהייסורים מכפרים ויש גם כאלה שאף יסורים לא מכפרים לגמרי אלא רק המיתה. עוד יש לדעת שהתשובה היא עולם ללא סוף. אדם שחטא צריך לעמוד עד סוף ימיו בתשובה על אותו חטא, כי תמיד יש מה להוסיף תיקון ומירוק לנקות את שורש הבעיה ולעקור לחלוטין את העבירה. לזה חז"ל קוראים שיש זדונות שהופכים מכח התשובה לשגגות ויש כאלה המצליחים להופכם לזכויות!.