ההבדל העקרוני בין שני לוחות הברית

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

מה ההבדל העקרוני בין שני לוחות הברית לבין הספר התורה שהוריד מהשמיים, ולמה נמסרו לוחות הברית והתורה, הרי גם הלוחות והדברים הכתובים בהם מופיעים בתורה?

תשובה

ספר התורה אמנם נמסר למשה רבינו מפי הגבורה בנבואה, אך לא הורד מן השמים. לעומת זאת - לוחות הברית הינם יצירה אלוקית שלא היה בהם שום דבר טבעי. החותם של הקשר בין הקב"ה לישראל ניתן בראשונה ע"י לוחות אלו, שליוו את עם ישראל (שבריהם) עד חורבן הבית (ואז נגנזו).

אעפ"י חשיבותו של ספר התורה, לא ניתן להשוות בין נבואה (שעליה עוד יהיו כאלו שיעיזו פניהם להתווכח) ובין דבר אלוקי על טבעי (ראה במדרש פרוט הניסים הרבים שהיו בלוחות אלו).