הורדת מעשר

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

לרב שלום רב, ברצוני לשאול שאלה בנושא הורדת מעשר. אני גר בחו´ל. בחצי שנה האחרונה משתדל להוציא מעשרות באופן קבוע שלי ושל אשתי . במעשרות האלה אנחנו משתדלים לתת להורים כל תקופה מסויימת לחגים ומועדים (ראש השנה ופסח), כדי לעזור וכן גם בשביל צדקה באיזור מגורינו. לאחרונה, בגלל בעיה כלכלית לא נקבל משכורת בחדשי הקיץ (שנינו מורים, אין ביכולתינו לעבוד בגלל הויזה) אין לנו הכנסה בקיץ. המעשר שהיה לנו עדיין לא נגענו בו. האם ישנה הלכה שמאפשרת להשתמש בכסף זה של המעשר, לשימוש עצמי בגלל המצב. אנחנו משתדלים מאד להוציא את המעשר, וחשוב לנו להמשיך לעשות כן, ולא נעשה דברים לפי דעתנו האישית, אלא לפי ההלכה הקובעת. לכן אנחנו פונים אליכם בשאלה בנושא. ברשותכם שאלה נוספת: אני נוהג להתפלל בבית כנסת אורתודוקסי שעושים קידוש וסעודה שלישית בשבת. הקידוש בדרך כלל הוא מאד מכובד, הסעודה השלישית, אם אין אדם המממן אותה, היא לא מכובדת מספיק, באחת השבתות לפני מספר חדשים, אנשים דיברו על הסעודה בדרך לא מכובדת, החלטתי להביא לבית הכנסת כיבוד שיהיה בסעודה. התחלתי לעשות כן, אך עשיתי זאת בעילום שם עם פתק ´לצרכי סעודה שלישית´. היה חשוב לי שלא ידעו שזה ממני. במהלך החדשיים שעשיתי את זה, הכיבוד שקניתי לא השתמשו בו לסעודה שלישית, אלא לצרכים אחרים בבית הכנסת. שאלתי : האם להמשיך במנהגי זה למרות שלא משתמשים בזה לכיבוד בסעודה שלישית, או לדבר עם הרבנית על נושא ,חשוב לי להדגיש שלא ידעו שזה ממני, מכמה סיבות. המצב הכלכלי שלי אינו טוב ואיני רוצה שיידעו שכיבוד זה בא ממני. בברכה , תודה רבה על העזרה והסיוע. בכבוד רב.

תשובה

שלום וברכה
אפשר להחליף את המעשרות עם אדם אחר שמצוי במצב שלכם, אשר רוצה לקיים מצוות המעשרות וקשה לו להפריש עקב מצבו הכלכלי.
אם לא משתמשים בדברים לצורך סעודה שלישית אין סיבה להמשיך לעשות כן.
ראוי שתשוחח עם הרבנית על כך ותבקש ממנה לא לפרסם את הדברים.
והנני בברכה