שבת

שומע כעונה בשניים מקרא ואחד תרגום

  • ט"ו חשון התשע"ז

שאלה

האם יש כלל שומע כקורא? ואם יש, האם מי ששומע שנים מקרא ואחד תרגום מהקורא, ואינו קורא כלום האם זה נחשב כקורא או שצריך לקרוא לעצמו? תודה רבה

תשובה

שלום רב,

אכן יש מושג של "שומע כעונה" (ראה מסכת סוכה דף לח עמוד ב), ולכן ניתן לצאת ידי חובת שניים מקרא ואחד תרגום על ידי שמיעה מאדם אחר, ובלבד שיכוון לשמוע מילה במילה (כן הביא השערי תשובה סימן רפה סק"ג מהמחזיק ברכה בשם הרדב"ז. וכן ראה בספר חזון עובדיה שבת חלק א' עמודים שכג, שכח).

אמנם לכתחילה יותר עדיף לקרוא שניים מקרא ואחד תרגום בעצמו, משום שבמציאות יש קושי לכוון לשמוע כל מילה מאדם אחר (ראה מגן אברהם סימן רפה סק"ח. וכן יש לציין לדעת הערוך השלחן שם סעיף ג, והחזון איש זצ"ל בספר ארחות רבנו חלק ג' עמוד רלה שלא נאמר דין "שומע כעונה" בשניים מקרא ואחד תרגום).

אולם אי אפשר לצאת ידי חובת שניים מקרא על ידי ששומע את החזן קורא בתורה, אלא אם כן קרא בפיו ביחד עם החזן (ראה שו"ת מהר"י מברונא סימן קג, משנה ברורה סימן רפה סק"ב, וחזון עובדיה שם עמוד שב).

בברכה,

הלל מאירס