שאל את הרב - כללי

ללא בחירה סובל ?!

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

למה גם יצורים ללא בחירה סובלים?! כגון בעלי חיים ,ואנחו יוצאים מנקודת מוצא שהם לא גילגולים של בני אדם.

תשובה

שלום רב!

שאלה טובה;

האמת, שבעלי חיים בדרך כלל לא סובלים, וכמתואר בתוספתא מסכת קידושין (ליברמן) פרק ה: אמ' ר' שמעון בן לעזר הראית מימיך ארי סבל - צבי קייץ - שועל חנוני - זאב מוכר קדירות - בהמה חיה ועוף שיש להן אומנות?! והן לא נבראו אלא לשמשני ואני לשמש את קוני והלא דברים קל וחומר ומה אם אילו שלא נבראו אלא לשמשני הרי הן מתפרנסין שלא בצער אני שנבראתי לשמש את קוני אינו דין שאתפרנס שלא בצער אלא שהורעתי את מעשי וקיפחתי את פרנסתי.
המקרים בהם בעלי חיים סובלים הם בגדר יוצאים מן הכלל וחריגים.
מכל מקום, הם מצריכים פירוש.
סוד ההצלחה והשגשוג הוא בסבל, כמו באגדת ויקרא רבה (מרגליות) פרשת אמור פרשה כז: ואף בקרבנות כן, שור נרדף מפני ארי, כבש נרדף מפני זאב, עז נרדף מפני נמר, לפי' אמ' הקדוש ברוך הוא אל תקריבו לפני מן הרודפים אלא מן הנרדפים. שור או כשב או עז כי יולד.

הצלחה וברכה;

יעקב משה