דקויות במילים שבתורה

  • כ"ט סיון התשע"ו

שאלה

שלום כבוד הרב , ידוע שבתורה אין מילים מיותרות ולכל מילה יש משמעות . מדוע ישנם מילים כפולות בתורה שאפילו אם היה את אותה מילה פעם אחת גם יכולנו להבין ??? לדוגמא : "והיה אם שמע תשמעו " ...."הוכח תוכח את עמיתך "..."אשירה לה' כי גאה גאה "?? אם אפשר אשמח לדעת בפרט על כל אחד מהדוגמאות שציינתי מדוע יש בהן מילים כפולות ומה ההעניין שבכך : גאה גאה , הוכח תוכיח , שמע תשמעו , תודה רבה !!! ;)

תשובה

שלום וברכה

דרשו חכמים מכפל הלשון שיחזור ויוכיח - הוכח תוכיח אפילו מאה פעמים.

גאה גאה פירוש רש"י
 כי גאה גאה - כתרגומו   ד"א כי גאה גאה על כל השירות וכל מה שאקלס בו עוד יש בו תוספת ולא כמדת מלך ב"ו שמקלסין אותו ואין בו:

שמוע תשמעו פירש רש"י
 והיה אם שמוע תשמעו - אם תשמע בישן תשמע בחדש וכן אם שכח תשכח אם התחלת לשכוח סופך שתשכח כולה שכן כתיב במגלה (ר"ל במגלת סתרים אבל אינו פסוק בכל תנ"ך ובירושלמי הביאו משל לב' בני אדם שנפטרים זה מזה זה הולך דרך יום לצד מזרח וזה הולך דרך יום לצד מערב נמצא שרחוקים זה מזה מהלך ב' ימים כן המשל בתורה) אם תעזבני יום יומים אעזבך:

בהצלחה,