עילוי נשמה לנפטר על קידוש השם

  • ז' סיון התשע"ו

שאלה

שלום כבוד הרב. ידוע שיהודים שנהרגו בגלל שהם יהודים נקראים הרוגי מלכות והם ישר נמצאים מתחת לכיסא הכבוד. אם זה כך אז האם יש צורך לעשות דברים לעילוי נשמתם? הרי הם כבר במקום הכי גבוה? תודה.

תשובה

לכבוד השואל,
כפי מה שהבנתי, הרוגי מלכות , וכמובא בגמרא לגבי הרוגי לוד (בבא בתרא י), אין כל בריה יכולה לעמוד במחיצתן.
כלומר, שיש להם מקום מיוחד עבור המצוה שקיימו בנפשם, עד שנשמות אחרות אינן עומדים באותו מדור.
אבל אין זאת אומרת שגם הם לא יוכלו להתעלות עוד; וכמו אצל כל נפטר וצדיק, שככל שעושים מעשה כאן בעולם הזה לזכותם, מקובל אצלינו שאכן הם מתעלים עוד יותר במדריגת קירבתם להקב"ה.
וזו משום שהקב"ה יתברך הוא בלי ראשית ובלי תכלית, וכמו כתבו המקובלים "אין סוף ברוך הוא"; לכן גם הקירבה שיכולה נשמה להתעלות בה ולהתקרב אליו יתברך הוא ג"כ אין סוף.

בברכה,
רב נחום