שאלות בנושא לשון הרע - מה לעשות?

  • ג' אייר התשע"ו

שאלה

שלום כבוד הרב, יש לי מספר שאלות לגבי לשון הרע. 1. אני בעלת תשובה, גרה עם ההורים. ולפעמים אמא שלי מספרת לי דברים שליליים על אבא שלי ( בדרך כלל היא מתלוננת על כך שהוא לא עוזר לה מספיק, או ששוכח לעשות מה שהיא ביקשה ממנו). כל פעם שזה קורה, אני מקשיבה לה בסובלנות, ומשתדלת להראות הבנה. ואז אני מסיימת עם כמה נקודות חיוביות ( כמו למשל, אין אנשים בלי חסרונות, ואין מה לעשות, גם אבא שלנו לא מושלם, וקורה שהוא שוכח דברים, והוא אבא הכי טוב שראיתי בעולם, וגם סבא טוב, וגם עובד קשה ונותן את כל הכסף לך, ואף פעם לא מבקש כלום לעצמו וכו׳). השאלה שלי האם בכלל מותר לי להקשיב לדברים שליליים שאמא שלי אומרת על אבא שלי (כי מצד שני, אני מרגישה שכאשר אני נותנת לה להגיד את מה שיש לה, זה עוזר לשלום הבית)? 2. למדתי עיצוב אופנה. פעם אחת, כששוחחתי עם החברה שלי (שהיא דתיה) אמרתי לה שלדעתי הבנות הדתיות לא מספיק מודרניות. חשבתי אז לעשות קולקציה של בגדים צנועים, כי לא יכולתי למצוא לעצמי את מה שרציתי. החברה שלי אמרה לי שאסור לי להגיד כך, כי זה לשון הרע. האם היא צדקה? כלומר, אסור לי להביע דעה אישית שלי (אם היא שלילית)? 3. אני עובדת במעבדה בבית חולים בניו-יורק. במעבדה הצמודה למעבדה שלי יש בחור חרדי והוא אמר לי שיש לו סמיכה. כמה פעמים שאלתי אותו שאלות בהלכה (תפילת שחרית, ברכת המזון, וכו׳) וראיתי שיש לו לב מאוד טוב. הוא בערך בן 40, לא נשוי. מספר פעמים ראיתי שהוא עושה דברים מאוד משונים. למשל, כאשר מדברים איתו, הוא לא יודע לשמור מרחק, וכמעט נכנס עם הפנים שלו לתוך הפנים שלי ( ואם אני מנסה להתרחק הוא מתקרב עוד יותר). יום אחד שני חברי המעבדה שלי (שניהם גויים) היו צוחקים עליו, וסיפרו שהוא הכניס את הידיים שלו לתוך התחתונים שלו כשהם עלו במעלית. חברי מעבדה אחרים (גם כן גויים) גם הקשיבו לזה. ולא ידעתי מה לעשות במקרה הזה (כי הם צדקו, גם אני ראיתי אותו עושה זאת בנסיבות אחרות). הם צחקו ואני שמעתי ושתקתי. חטאתי או לא? מה עלי לעשות במקרה כזה (לא יכולתי לעזוב את המעבדה)? 4. במעבדה שאני עובדת כולם גויים (אחד מהם אנטישמי מובהק). המעבדה מתחלקת למספר קבוצות וכולם מדברים לשון הרע. אני שונאת את הדיבורים האלו ( כי אני לא מרגישה שייכת למקום הזה, וזה לא מעניין אותי מי אמר מה), אבל נורא קשה להפסיק את זה, כי הם מנסים לשתף גם אותי. אם אני אגיד להם שזה לא טוב לדבר לשון הרע, הם יגידו לי שאני צריכה אישפוז (הם מסתכלים על החיים בצורה שונה לגמרי). השאלה שלי האם מותר לי להקשיב כאשר מנסים לשתף אותי בסיפורים שלהם, בלי שאתן לזה להכנס לתוכי (כלומר, אני ״ אשחק״ שאני מאוד מבינה אותם, רק שיעזבו אותי בשקט)? תודה רבה על התשובה

תשובה

שלום וברכה

1. מותר לך ואל תקבלי את הדברים כאמת אלא להקשיב כדי לסייע לה.

2. לא הבנתי את השאלה. להגיד שהבנות לא מודרניות זה מחמאה והלוואי וכך יהיה.

3. לא יכולה לעשות כלום, הוא מבזה את עצמו.

4. גויים מורתים בדיבור לשון הרע ואין איסור דיבור לשון הרע על גויים כך זאת לא צריכה למחות בהם.

בהצלחה,