מזוזה שנמסרה לבדיקה - האם צריך לברך עליה בשנית?

  • כ"ד אדר ב' התשע"ו

שאלה

לרב שלום, אם אני לוקח מזוזה לבדיקה בלי לפרק את הבית שלה. פשוט מוציא רק את הקלף. האם בהחזרתה צריך לברך? מבקש תשובה לפי הרב עובדיה יוסף זצ"ל.

תודה רבה

תשובה

שלום רב,

לפי דעת הגר"ע יוסף זצ"ל, מזוזה שנמסרה לבדיקה, אף על פי שנמצאה כשרה, יש לברך עליה כשקובעה בשנית (והעובדה שלא הורדת את הבית של המזוזה לא משנה).

מקורות: כן כתב הגר"ע יוסף זצ"ל בשו"ת יביע אומר חלק ג' (חלק יורה דעה סימן יז אות י) ובשו"ת יחוה דעת חלק ג' (סימן פ) ובספרו הליכות עולם חלק ח' (עמוד רסא).

אמנם ראה בספר לקט שאלות המצויות חלק ה' (עמוד כט) שלפי דעת הגרי"ש אלישיב והגר"ש וואזנר זצ"ל, אם הוריד את המזוזות לבדיקה, ומחזירן בו ביום, אין לו לברך בשנית. אבל אם עבר עליהן הלילה ומחזירן רק למחר, יש לברך עליהן. וכן פסק בשו"ת נחלת פינחס חלק א' (סימן א אות קט). וכתב בשו"ת תשובות והנהגות חלק א' (סימן תרמט) ששמע שכן המנהג הפשוט בעיה"ק שאם עבר לילה וישן הוי היסח הדעת גמור, ואז צריך לברך. וע"ע בספר לקט שאלות המצויות הנ"ל, שלפי דעת הגר"נ קרליץ שליט"א, אפילו אם חוזר לקבוע את המזוזה אחרי כמה שעות, יש לברך, מכיוון שיש כאן היסח הדעת. ע"ש.

בברכה,

הלל מאירס