האם ים סוף נקרע פעמיים

  • כ"ד אדר ב' התשע"ו

שאלה

האם ים סוף נקרע פעמיים והיכן מובא הדבר?

תשובה

במחזור "בית ישראל" לפסח )נסי הים אות יט( מביא דבר פלא בשם המדרש ]שלא נמצא לפנינו[, כי דתן ואבירם נשארו תחילה במצרים אצל פרעה, ולא היו עם ישראל בשעה שנקרע להם הים, אולם אחר כך כשראו הנס של קריעת ים סוף, ואיך חזרו המים על המצרים התחרטו וביקשו להצטרף לישראל, ואז נעשה להם נס ונקרע הים במיוחד בשבילם שנית. ומצינו סימוכין לכך ממה שכתוב בפרשתנו )שמות יד-ג(: "ואמר פרעה לבני ישראל נבוכים הם בארץ סגר עליהם המדבר". וצריך ביאור איך יאמר פרעה לבני ישראל: "נבוכים הם בארץ", על ישראל שיצאו מידו. והנה בפירוש רש"י מיישב קושיא זו: "לבני ישראל, על בני ישראל", כלומר פרעה יאמר לשריו ועבדיו על בני ישראל שהם נבוכים בארץ. אולם בתרגום יונתן מפרש: "ויימר פרעה לדתן ולאבירם בני ישראל דמשתיירון במצרים". כלומר מה שכתוב: "ואמר פרעה לבני ישראל", הוא רמז שיאמר לדתן ואבירם שהם בני ישראל שנשארו במצרים. הרי לנו דברים ברורים שדתן ואבירם נשארו במצרים, והרי זה מתאים למה שהביאו בשם המדרש, שלא הצטרפו עם ישראל בקריעת ים סוף, אלא שאחר כך כשהתחרטו נקרע הים במיוחד בשבילם. וכן כתב ה"באר מים חיים" על הפסוק )שמות יד-כט(: "ובני ישראל הלכו ביבשה וגו'. מיעוט רבים שנים, לומר כי על שנים מישראל לבד נקרע הים, והם דתן ואבירם שאמרו חז"ל שנשארו ונקרע הים עליהם לבד". וכן מעיד הכותב ב"חידושי מהרי"ל דיסקין" )פרשת שמות ד"ה ויכו שוטרי ישראל(: "ושמעתי בשם אדמו"ר ז"ל שאיתא במדרש שהים נקרע לפניהם".

מקור שבילי פנחס http://beinenu.com/sites/default/files/alonim/50_16_75.pdf