ניחום אבלים*

  • י"ט אדר ב' התשע"ו

שאלה

האם זה נכון שכשבאים לנחם אסור להתחיל לדבר אלא צריך לשתק עד שהיושב שבעיה מתחיל בדיבור? וכן אשמח לדעת מה נוסח הנחמה שאומרים והאם יש שינוי בין עדות המזרח לאשכנז, ואם כן ואני נוהגת לפי עדות המזרח והולכת לנחם מישהי אשכנזיה אני הולכת לפי נוסח שלי עדות המזרח או לפי היושבת שהיא אשכנזיה? תודה מראש

תשובה

שלום וברכה

ילקוט יוסף קצוש"ע יורה דעה סימן כו - מנהג המנחמין

ו. אין המנחמים רשאים לפתוח בדיבור עם האבלים, אלא אם כן האבל התחיל לדבר, אך אם ניכר למנחמים שאין באפשרות האבל לפתוח בדיבור, או שהאבל נאנח, מתחילים הם לדבר בשבח הנפטר. וכן אם ניכר צערם של האבלים, אין צריך להקפיד שהם יתחילו בדיבור. וכן אם הבא לנחם הוא אדם מכובד או תלמיד חכם מפורסם, שהאבלים מתרגשים מפניו, מותר לו לפתוח בדיבור.
ג. מנהגינו לומר לאבלים "תנוחמו מן השמים". ויש שמוסיפים, ולא תוסיפו לדאבה עוד. והאשכנזים נוהגים לומר "המקום ינחם אתכם בתוך אבלי ציון וירושלים".
את יכולה לנחם כמנהג ספרד.