תפילה וברכות

חיוב מאה ברכות בנשים

  • כ"ח אדר א' התשע"ו

שאלה

שלום, רציתי לשאול איך אפשר להגיע למאה ברכות ביום, זה ממש הרבה. תודה רבה.

תשובה

שלום רב,

אף על פי שלפי מנהג בנות ספרד אין חיוב להתפלל אלא רק תפילה אחת ביום (ולפי מנהג בנות אשכנז יש חיוב להתפלל שחרית ומנחה), וגם לפי מנהג בנות ספרד אסור לברך ברכות פסוקי דזמרה וברכות קריאת שמע של שחרית וערבית, מכל מקום צריכות הנשים להשלים מאה ברכות על ידי שתברכנה על מגדנות, וכן הרי הן רשאיות להתפלל גם שמונה עשרה של מנחה וערבית ולהשלים מאה ברכות. וכן ברכות השחר וברכות התורה, ברכת על נטילת ידיים והמוציא, וברכת המזון.

מקורות: כן כתב בספר ילקוט יוסף (סימן מו סעיף ה). אלא שיש לציין שזהו לפי דעת הגר"ע יוסף זצ"ל בספרו הליכות עולם חלק א' (עמוד נט) שגם נשים חייבות לברך מאה ברכות בכל יום. וכן דעת הגרי"ש אלישיב זצ"ל, הובא בספר אשרי האיש חלק א' (עמוד מז).

אולם דעת רבים מהפוסקים שאישה לא חייבת לברך מאה ברכות בכל יום, וכמו שהובא בשם הגרש"ז אויערבאך זצ"ל בספר הליכות שלמה חלק א' (פרק כב סעיף כה). וכן כתבו בשו"ת שבט הלוי חלק ה' (סימן כג) ובשו"ת תשובות והנהגות חלק ב' (סימן קכט) ובשו"ת רבבות אפרים חלק ג' (סימן מז) ובשו"ת שבט הקהתי חלק א' (סימן סג) ובשו"ת עולת יצחק חלק ג' (סימן יג) ובשו"ת דברות יעקב חלק א' (סימן יא).

בברכה,

הלל מאירס