כותל מערבי

  • ט"ז שבט התשע"ו

שאלה

שלום הרב.האם זה נכון שיש הלכה שמי שלא רואה את ההר הבית יותר מ30 יום צריך להתאבל ולעשות קריעה?? בתודה

תשובה

לכבוד השואל,

סליחה על האיחור בתשובה.

הנה כמה פרטים בנוגע לענין זה:

יש חיוב קריעה גם על עיר העתיקה וגם על מקום המקדש עצמו, דהיינו הר הבית וכותל המערבי. בדרך כלל כשבאים מצד עיר העתיקה אז רואים את עיר העתיקה ראשונה, אמנם מותר לעצום עניים עד שיגיע למקום ראיית הר הבית והכותל, ויוכל לצאת בקריעה אחת על שניהם.

מי שלא ראה את המקום 30 יום, נוהגים ללכת לראות את הכותל בפעם הראשונה בזמן שאין אומרים בו תחנון, כגון בערבי שבתות ויו"ט אחרי חצות, או חול המועד וימי הפורים, ואז פטור מקריעה.

תושבי ירושלים נוהגים על פי גאוני ירושלים שאינם קורעים על ראיית מקום המקדש אף שלא ראהו יותר משלשים יום (כל שלא יצא מירושלים ליותר משלשים יום).

שנזכה לבנין בית המקדש במהרה בימינו.

רב נחום