בעיות של בעלי תשובה

  • ה' שבט התשע"ו

שאלה

שלום כבוד הרב, אני בעלת תשובה (גרה בניו-יורק). לאחרונה נתקלתי במספר סיטואציות ולא ידעתי מה עלי לעשות. הייתי רוצה שתגיד לי אם עשיתי נכון או לא. 1. יום אחד אמא שלי סיפרה לי, שכאשר הייתי בעבודה, דפקו בדלת אנשים מאוד נחמדים, נתנו לה ספר במתנה והזמינו אותה לבוא לאיזו כנסיה. כאשר דפדפתי בספר ראיתי שם שם של השם בעברית(!!!) והספר מספר על ישו, ימח שמו. בהתחלה זרקתי את הספר לפח. אחר כך חשבתי שזה לא טוב לזרוק שם של השם לפח, הוצאתי אותו מהפח, וחשבתי לגנוז אותו. אחר כך חשבתי שלא טוב להכניס ספר כזה לבית הכנסת שלנו. עוד חשבתי לגזור את השם הקדוש מתוך הספר, ואת זה לשמור, ואת הספר לזרוק. אבל לשם כך הייתי צריכה לקרוא את הספר בעיון ( שלא לפספס את כל השמות הקדושים), ולא רציתי לקרוא את זה. חשבתי להשאיר את הספר הזה על איזה ספסל בחוץ, אבל אז חשבתי, שיש לנו יהודים בסביבה, שלא כל כך דתיים, והם יכולים להתקל בספר הזה, ואז כביכול אני אעזור בהפצת הספר. בסופו של דבר זרקתי את הספר לפח. האם עשיתי נכון או חטאתי? אם חטאתי, איך אוכל לכפר? 2.אני סורגת שטיחים קטנים (שמשמשים לעיצוב הבית) ראיתי שטיח מאוד יפה שנעשה על ידי גויה (native American), ועשיתי שטיח מאוד דומה לעצמי. אחרי שטליתי אותו, התחילו אצלי מחשבות שהצורות על השטיח יכולות להיות בעלות משמעות של עבודה זרה. שאלתי קרובי משפחה שלי מה הם חושבים בנושא, וכולם אמרו, שזה סתם צורות יפות. בכל זאת זרקתי את השטיח. אם צדקתי, ואכן היה מדובר בסמלים של עבודה זרה, ועשיתי אותם בלי מודעות לכך, חטאתי או לא? 3. אני אוהבת לתפור, ולפעמים אני רואה בדים מאוד יפים מדרום אפריקה, ושמעתי שהאפריקנים שאורגים את הבדים מכניסים סמלים שלהם במהלך היצור. האם יש לחשוש מכך ולהימנע מלקנות בדים מדרום אפריקה? ואם כן, אז יש בעיה גם עם בדים מסין ומהודו ומאיזורים נוספים? 4. קניתי חצאית מאוד יקרה ממעצב אופנה אמריקאי (גוי). החצאית מתאימה לי מבחינת הצניעות. לאחרונה נתקלתי בכתבה על המעצב ונהיה לי שחור בעיניים. אחד הדברים שקראתי היה שבמהלך ההופעות שלו, הדוגמנים שלו מופיעים חצי ערומים ואפילו ערומים, ועושים דברים, שאני לא הייתי רוצה לפרט. אפילו גויים לא מאמינים הזדעזעו. השאלה שלי מה לעשות אם החצאית? מותר ללבוש? האם מותר לי לקנות בגדים של מעצבים גויים? ומה אם מעצבים יהודים שרחוקים מאוד מיהדות? 5. אני הפכתי את המטבח שלנו ( אני גרה עם ההורים) לכשר. ההורים שלי עושים כל הזמן טעויות, ואני מאוד עייפה מכך. לפני כשבוע הם קיבלו איזה תה רוסי במתנה בטעם של פירות, ועשו אותו בבית. אין שום סמל של כשרות על הקופסא. ראיתי את זה כאשר כבר היה מאוחר. אם הם לא זוכרים ביזה כוסות הם השתמשו, האם עלי לעשות הגעלה של כל הכוסות בבית? בנוסף, הכוסות האלה נשטפו במדיח כלים עם כלים אחרים, ואני לא יודעת עם איזה כלים, מה הדין של כל הכלים האלו? 6. בשכונה שלי אין הרבה יהודים דתיים, ובבית הכנסת שלנו יש מניין רק בשבת. אני מכירה את רוב האנשים שמגיעים לשם, ואני יודעת שרובם לא שומרים שבת. כלומר, הם מגיעים לתפילה, אבל לאחר מכן עושים מה שרוצים. אפילו הכהן שבא, מגיע באותו בשבת, והוא נשוי לגויה. הרב שלנו נותן לו עליות. הבעיה שלי היא שיש לי ספק אם המניין הזה נחשב או לא. שאלתי את הרב שלנו והוא אמר שזה לא משנה אם הם שומרים שבת או לא, כל יהודי נחשב במניין. האם זה נכון? ואם לא, אז הם מוציאים ספרי תורה, וזה גם בעיה. ובכלל, אין הרגשה של קדושה כאשר נכנסים לשם. יש לנו ביתי כנסת אחרים, אבל הם נמצאים רחוק יחסית ( שעה של הליכה), וצריך לעבור ליד בית קברות כשהולכים לשם. מפחיד אותי ללכת לשם לבד מוקדם בבוקר, והחלטתי שעדיף לי להשאר בשבתות בבית ולקרוא תהילים וספרי קודש מאשר ללכת לבית הכנסת הקרוב. האם צדקתי או לא? 7. אני היחידה ששומרת שבת במשפחה שלי. לפני מספר שנים החלטתי לקרב את בני המשפחה שלי ליהדות והתחלנו לעשות קידוש בשבת. בדרך כלל אבא שלי או אחיין שלי ( בן 16) עושים קידוש. שניהם לא שומרים שבת ומייד לאחר מכן הם מחממים אוכל ( עכשיו, שבת נכנסת מוקדם, וכאשר הם מגיעים הביתה כל האוכל כבר קר, וגם אם הייתי מחממת את זה לקראת השבת זה לא היה עוזר). אני גם מרגישה, בשלב הזה, שהם עושים לי טובה, וכל הסיפור של תשובה לא בראש שלהם. לפעמים הם מדברים באמצע, ופעם אחת, האחיין שלי היה רעב ,אז הוא טעם משהו באמצע. לפעמים בא לי לבכות ולהפסיק את כל זה, אבל מצד שני, יש לי תקווה שיום אחד הם יחזרו בתשובה. השאלה שלי האם אני יוצאת ידי חובה כאשר הם עושים קידוש, או שעדיף לי לעשות קידוש לעצמי? ואם אני אעשה קידוש לעצמי קודם, אני יכולה לאחר מכן לעשות קידוש איתם (להגיד אמן, ליטול ידיים ולאכול חלה עוד הפעם)? לפני שאני עושה קידוש איתם עלי להגיד ברכת המזון על הקידוש הראשון? תודה רבה על התשובות

תשובה

שלום וברכה

1 נהגת נכון.

2. מניח שלא היית צריכה לזרוק אבל כדי לפסוק צריך לראות את התמונות.

3. אין לך לחשוש.

4. אין לחשוש

5. לא צריך להכשיר.

6. אם הרב אכן ירא שמיים וצדיק תוכלי לסמוך עליו כי הכל תלוי בנסיבות.

7. תעשי את הקידוש לעצמך ואחר כך תקשיבי שוב לקידוש שלהם כי לקרבם לתורה.