שאל את הרב - כללי

למה יעקב לא ירד למיצרים כמו אבותיו?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

1)אם יש להם ספר יצירה למה הלכו לשבור אוכל? 2)למה יעקב לא ירד למיצרים כמו אבותיו? 3)למה יצחק לא בירך קודם את יעקב הרי הוא אהב את יעקב שנאמר ´ויאהב´? 4)למה יצחק עשה שינאהבין יעקב ועשיו הרי הוא יכל לברך את עשיו סתם ברכה ואת יעקב ברכה טובה ואז לא היתה שינאה בנהם 5)אם אברהם קיים את כל המצוות לפני שניתנה התורה היה מקים את פסח והרי פסח זה יציאת מצרים אז הוא ידע שיהיה לו זרע אז למה בא בתלונה שאין לו זרעוהלך ערירי? 6)הרמ´בם כותב (הלכות ק´ש א" ד")שהשבטים אמרו שמע ישראל אל אביהם והלא אסור לבן לומר את שם האב בפניו בהילכות כיבוד הורים? 7)למה יעקב אמר לעדרי הצאן ´לא עת תאסף מיקנה´ מה איכפת לו מה הם עושים? 8)למה כתוב בפסוק ´ויאהב גם את רחל´ והרי הוא כבר אהב אותה? אני אודה לכם מאוד אם תענו לי על זה תודה!

תשובה

שלום וברכה

1. אין להשתמש במעשה ניסים.

2. מאחר והרעב היה גם במצרים ולא הייתה שם רווחה אלא מכירה מיוחדת, להבדיל מימי אברהם ויצחק שהיא שובע בארצות ההם.

3.4. הכוונה של יצחק היתה לחזק את עשיו ולקרבו אל הקדושה.

5. כל המצוות יש להם משמעות רוחנית מלבד הפירוש הפשוט וקרבן הפסח יש לו עומק חוץ מהעומק של יציאת מצרים.

6. ישראל הי ש םשל כבוד והיה מותר להם לאומרו.

7. ספורנו
(ז) הן עוד היום גדול. הצדיק ימאס את העול ג"כ אל האחרים כאמרו תועבת צדיקים איש עול:

אור החיים
(ז) ויאמר הן עוד וגו´ טעמו אשר נעשה שופט להם, הוא לצד צער בעלי חיים דבר תורה (ב"מ לב:) וחש על הצאן ועוד רצה לדעת אם טעם עכבתם היא לצד שאין זמן להשקות הצאן ולרעות, כי העיר רחוקה היא והצאן בייתות הנה, ודבר זה נוגע לו לדעת דרך בא בו, ומתשובתם ידע שלא לסיבת ריחוק העיר הם עושים:

8. הוסיף אהבה על אהבתו.

בברכה - בנימין שמואלי