רציתי לדעת מה ההלכות של הפרשת חלה

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום כבוד הרב. מידי פעם אני נוהגת להכין חלה לשבת ומאז ומתמיד אני מפרישה חלה כי כך ראיתי את אמא שלי עושה. אך אף פעם לא ידעתי שצריך לברך על זה. רציתי לדעת מה ההלכות של הפרשת חלה, קראתי בכמה מקומות ולא כל כך הבנתי, מה מברכים? מה עושים עם החתיכה שמפרישים (אופים אותה או לא) מה עושים לאחר מכן עם החתיכה הזאת?

תשובה

שלום וברכה

הפרשת חלה:
הלש עיסה מחמשת מיני דגן כדי לאפות אותה, חייב להפריש ממנה חלה, אם יש בה קמח כשעור. השעור החייב בחלה הוא יותר מקילו וחצי. ויש אומרים קילו ורבע, לפיכך מפרישים חלה מקילו ורבע בלא ברכה, ואין מברכים אלא אם יש שם 1600 גרם קמח דגן. קמח של תפוחי אדמה, של אורז ושל תירס אינו בכלל קמח דגן:
וזה סדר ההפרשה:
חותכת מן העיסה חתיכה שגודלה כזית ומברכת:

בָּרוּךְ אַתָּה יְהֹוָה אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ בְּמִצְוֹתָיו וְצִוָּנוּ לְהַפְרִישׁ חַלָּה מִן הָעִסָּה:
ואומרת - הֲרֵי זוֹ חַלָּה:

ואת החלה המופרשת שורפים באש או גונזים אותה דרך כבוד:הפרשת חלה בפועל.

עלי והצליחי - בנימין שמואלי