האם מותר לספרדים לאכול דגים עם שמנת?

  • כ"ה כסלו התשע"ו

שאלה

לפי ספרדים. אם מזגתי פסטה לצלחת ועל זה מזגתי טונה ואחרי זה אמרו לי שבישלו את הפסטה עם שמנת.. האם צריך לזרוק הכל? הוצאתי את הטונה לצלחת אחרת אבל עדיין חלק היה נשאר על הטונה וחלק על הספגטי. האם אומרים פה בטל בשישים? מה עושים. תודה רבה על העזרה

תשובה

שלום רב,

מותר לאכול משני טעמים: א. גם לפי מנהג הספרדים שלא אוכלים דגים עם חלב, מותר לאכול דגים עם שמנת. ב. גם אם לא היה מדובר בשמנת בדיעבד מותר, כי גם הספרדים מחמירים בזה רק לכתחילה, אולם אם בטעות התבשלו דגים בחלב, אין לאסור, ואפילו אין שישים נגד הדגים.

מקורות: אמנם הספרדים נוהגים שלא לאכול דגים עם חלב, אולם הם יכולים להקל לאכול דגים עם חמאה (ראה שו"ת יחוה דעת חלק ו' סימן מח, שו"ת יביע אומר חלק י' עמודים שלה-שלו, וספר הליכות עולם חלק ז' עמוד כ. וע"ע שו"ת שמש ומגן חלק ד' חלק יורה דעה סימן יב, שו"ת עמק יהושע חלק א' חלק יורה דעה סימן כב, שו"ת דברות אליהו חלק ט' סימן נ, שו"ת ברכת יהודה חלק ב' חלק יורה דעה סימן ה, ושו"ת יעלת חן חלק א' חלק יורה דעה סימן ב), וכן יכולים לאכול דגים עם שמנת (שלחן הטהור סוף סימן קעג).

ומש"כ שבדיעבד מותר בכל אופן, כן הוא בשו"ת יחוה דעת שם בהערה, ובספר הליכות עולם שם.

בברכה,

הלל מאירס