שאל את הרב - כללי

פרץ וזרח

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

כבוד הרב, 1.זרח הוציא את היד, החזיר ולאחר מכן פרץ יצא ורק אחר כך זרח יצא. יוצא שפרץ יצא ראשון וזרח שני. עכשיו השאלה שלי למה התורה מספרת לנו את זה? מה לומדים מכן? למשל מהפרשיה של יעקב ועשיו כשהם נולדו יש המון מדרשים אבל כאן לא נתקלתי בשום מדרש או הסבר. 2. רש´י אומר שבפרשיה כתוב ארבע ידות כנגד ארבע חרמים שמעל עכן. עכשיו השאלה שלי מה קשור עכן לסיפור הזה?

תשובה

שלום וברכה

מבואר בש´ך על התורה וכן במפרשים נוספים, שמאחר ומפרץ צריך לבוא המשיח, היה השטן מנסה לעכב את לידתו, ולכן הוציא זרח את ידו ראשונה, ובכך התייאש השטן מלידת פרץ, והלך לו, ומיד לאחר מכן נולד פרץ.

כלי יקר על בראשית פרק לח פסוק כט
ויהי כמשיב ידו. ארבע ידות כתובים כאן כנגד ד" חרמות שמעל עכן שיצא ממנו, רמז דבר זה כאן להורות שבעבור שיצא ממנו עכן ע´כ לא יצלח למלוכה, כי מלך במשפט יעמיד ארץ ואיש תרומות יהרסנה, (משלי כט ד) כי אם יטה אחר הבצע יבא לידי קבלת שוחד, ע´כ השיב אחור ידו כדי שלא יהיה לו הבכורה והמלוכה:

בברכה - בנימין שמואלי