הקודש ברוך הוא,אלוהים,אלוקים,השם... הם שמות תחליפיים שהומצאו כדי לא לבטא את שם האלוקים המפורש(יהוה)?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

לפי מיטב ידיעתי השמות: הקודש ברוך הוא,אלוהים,אלוקים,השם... הם שמות תחליפיים שהומצאו כדי לא לבטא את שם האלוקים המפורש(יהוה). לאחרונה יותר ויותר אנשים טענו בפניי שהשמות התחליפיים הם בעצמם שמות קדושים ואין להשתמש בהם. אשמח לקבל תשובה לגבי מה מותר להשתמש ומה אסור והאם יש שם שמותר רק בשבת?

תשובה

שלום וברכה

שם המיוחד י-ה-ו-ה אסור בהיגוי גם בתפילה ובלימוד, בכל מצב ובכל זמן. רק הכהנים בבית המקדש היו מברכים ברכת כהנים בהיגוי השם המפורש הזה.

לגבי שאר הכינויים, יש הבדל בין שבעת הכינויים הללו: א. אדוני, ב. אל, ג. אלוה, ד. אלהים, ה. אלהי, ו. שדי, ז. צבאות, שאין להגות אותם אלא תוך כדי תפילה או לימוד התורה. כיוניים אלו לא נתחדשו בזמן האחרון, הם כתובים בתורה עצמה. וקבלנו בתורה שבעל פה שמקום שם הויה יש להגיד בתפילה ובלימוד את השם אדוני, ולעיתים את השם אלוהים, הכל כפי המצויין בספרים.

יתר הכינויים, כמו: השם, הקדוש ברוך הוא, בורא עולם, וכו`, מותרים בהיגוי בכל מצב.

בהצלחה, ושבת שלום  - מנשה ישראל