שאל את הרב - כללי

מיהו הנביא עידו

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

הסתכלתי ברשימת 48 הנביאים ומצאתי את השם עידו במלכים א פרק יג פסוק א. עדו (ללא האות י) הוא בני הצעיר ומסקרן אותי אם היה נביא בשם הזה. אבל השם הזה אינו מוזכר שם. אלה "איש האלוהים" שאלתי היא האם "איש האלוהים" הוא עידו. בנוסף אני זוכר שעדו (ללא האות י) הוא אביו של הנביא זכריה. האם הוא היה גם כן נביא? שאלה אחרונה: מה ההבדל במשמעות בין שני השמות (ללא האות י) ועם האות י? תודה מראש דוד

תשובה

שלום וברכה

הנביא נקרא עדו ללא האות י`, אני רשמתי באות י` לשם ניקוד, וכך נוהג רש"י בתלמוד לכנות את הנביא `עידו`, אבל השם של הנביא היה עדו, ובכמה מקומות כתוב `עדוא`. י"א שהנביא זכריה היה נכדו של הנביא עדו, וככתוב בזכריה פרק א פסוק א: בַּחֹדֶשׁ הַשְּׁמִינִי בִּשְׁנַת שְׁתַּיִם לְדָרְיָוֶשׁ הָיָה דְבַר יְקֹוָק אֶל זְכַרְיָה בֶּן בֶּרֶכְיָה בֶּן עִדּוֹ הַנָּבִיא לֵאמֹר". כמו שכתב הרד"ק שם. ובדברי הימים (ב פרק יג פסוק כב) מוזכר הנביא הזה בשמו: "וְיֶתֶר דִּבְרֵי אֲבִיָּה וּדְרָכָיו וּדְבָרָיו כְּתוּבִים בְּמִדְרַשׁ הַנָּבִיא עִדּו".

ואילו בספר מלכים א פרק יג פסוק א הוא נזכר בשם `איש האלוקים`, וכפי שהביא רש"י שם מדובר בנביא עדו, וכנלמד מהכתוב בדברי הימים ב פרק ט פסוק כט שהנביא שהוכיח את ירבעם היה עדו החוזה. והוא אחד מעשרת הנביאים שהתכנו בשם המיוחד `איש האלוקים`. כמצויין במדרשי חז"ל. כמו כן מצויין במדרשים שאמו של הנביא עדו היתה האשה השונמית שאירחה את אלישע בביתה, והיא היתה אחותה של אבישג השונמית. הרבה נחת מעדו שלך - מנשה ישראל