איך ישמעאל היה בעקידה?

  • כ"ז חשון התשע"ו

שאלה

בפרשת וירא שרה אמנו אומרת לאברהם שיגרש את הגר וישמעאל ולאחר שהקב"ה אומר לאברהם "כל אשר תאמר לך שרה שמע בקולה" אברהם מגרש את ישמעאל והגר והם עוברים לגור במדבר פארן. בהמשך הפרשה הקב"ה מבקש מאברהם שיעקוד את יצחק . וכתוב: "וישכם אברהם בבוקר ויחבוש את חמורו ויקח את שני נעריו איתו ואת יצחק בנו".. רש"י מפרש - נעריו - אליעזר וישמעאל . נשאלת השאלה:הרי ישמעאל גורש מביתו של אברהם אז איך יתכן שאברהם לוקח אותו לעקידה? אם נאמר אין מוקדם ומאוחר בתורה - לא יתכן כי הרי ביום העקידה שרה נפטרה אז ברור שהגרוש נעשה לפני העקידה ששרה בחיים. אם נאמר שישמעאל יצטרף אליהם בדרך גם לא יתכן כי בפסוק כתוב : "ויחבוש את החמור ויקח את שני נעריו איתו " ואח"כ "ואת יצחק בנו" ונראה מהפסוק שישמעאל היה בבית ... ניסית למצוא תשובה ולא מצאתי .. אשמח לקבל תשובה ולדעת אם יש מדרש שאומר שאברהם החזיר את ישמעאל לביתו לפני העקידה.. תודה רבה וישר כח על האתר..

תשובה

שלום וברכה

כך כתב בספר משכיל לדוד
וצ"ל דישמעאל אחר שגדל ונשא אשה חזר בבית אברהם ולא חש ליה שרה אמנו דאחר שיצחק היה כבר גדול תו לא היתה מתפחדת שמא ילמד ממעשיו וגם לא היה עוד כמו בן אלא כמו נער משרת וכדלקמן את שני נעריו ישמעאל ואליעזר ועוד דהשתא אולי כבר חזר בתשובה.