האם מותר לפסל צורות של בני אדם וחיות?

  • כ"ג חשון התשע"ו

שאלה

שלום רב, ברצוני לשאול, נרשמתי לקורס בשעות הפנאי לעיצוב ופיסול קרמי. כחלק מתכני הקורס אנו עוסקים בעיצוב עם חימר וקרמיקות. רציתי לשאול האם כחלק מההתנסות בקורס מותר לעצב ולפסל צורות של חיות, אנשים, וכל מיני?

אם מותר האם אפשר להביא את זה הביתה או עדיף שלא. חשוב לי לציין שאני בחורה דתייה מבית דתי ועושה זאת רק לטובת הנאתי האישית ולא לשם מקצוע או קריירה כלשהי.

תודה רבה ויום נפלא.

תשובה

שלום רב,

א. יש להיזהר מלפסל צורת שמש וירח וכוכבים, כי יש בזה איסור גמור (שלחן ערוך יורה דעה סימן קמא סעיף ד).

ב. אסור לפסל צורת אדם כשהיא שלמה בכל איבריה, אבל מותר לפסל צורת ראש לבד, או גוף בלא ראש. וכן אם מחסירים אבר אחד, אזי הדבר מותר (שלחן ערוך ורמ"א שם סעיף ז, שו"ת יביע אומר חלק ג' חלק יורה דעה סימן ח, וחלק י' חלק יורה דעה עמוד שעב ד"ה והנה).

ג. מותר לפסל כל סוגי צורות הבהמות, חיות, עופות, דגים, צורות אילנות ודשאים (שלחן ערוך שם סעיף ו, וש"ך סק"ל).

כל מה שמותר לפסל - מותר לך גם להביא הביתה לכתחילה.

בהצלחה רבה,

הלל מאירס