שאל את הרב - כללי

לגבי מה שאומרים שהזיווג של הנשמה נקבע שהתינוק עוד בבטן אימו,

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום לצוות האתר...יש לי שתי שאלות שמאוד מעניינות אותי ואשמח אם תענו לי.. השאלה הראשונה היא לגבי מה שאומרים שהזיווג של הנשמה נקבע שהתינוק עוד בבטן אימו,אם כך איך זה ייתכן שגברים בדר´כ מתחתנים עם נשים צעירות בכמה שנים אז למעשה כאשר קובעים לנשמה שעדיין נמצאת בבטן זיווג עם נשמה שעדיין לא הגיעה לעולם ואף אחד עוד לא חשב עליה???אני מקווה שהבנת את שאלתי... *שאלתי השנייה היא לגבי הזקן שנהוג לגדל...מה הטעם בגידול הזקן?האם זה מהדר את הבנאדם?ואם כן אז יש גם הרבה אנשים (גם חרדים)שלא ממש מגדלים זקן אלא רק משאירים זיפים קטנים אבל למעשה לא ייתגלחו לגמרי אז מה הטעם בגידול זיפים קטנים??זה אפילו לא זקן שאפשר להגיד אולי שהוא מהדר את הבנאדם.... תודה מראש,אשמח לתשובה במהרה ואני רוצה לציין שכל שאלותיי אינן נובעות מחוסר אמונה ח´ו אלא מחוסר ידיעה.

תשובה

שלום וברכה

בורא עולם יודע את כל הנשמות שעתידות לבוא ואין בכך כל הגבלה אם הנשמה נולדה כבר בעולם הזה או לא.

התורה אוסרת על גילוח הזקן בתער, כמפורש בספר ויקרא (יט כז.

גילוח הזקן במכונה שאחרי הגילוח מרגישים את שורשי השער על ידי העברת היד, אין בזה איסור מן התורה.

אבל לכל הדעות יש מעלה בגידול זקן ארוך, ויש על כך טעמים בהלכה ובעיקר בקבלה.

בהלכה נתבארו כמה טעמים למנוע תספורת הזקן, מאחר ויש בכך אולי משום לא ילבש גבר שמלת אשה, שבדורות הראשונים הזקן היתה תפארתו של הגבר, והגילוח החלה אך ורק ברוח המודרנה והשויון [עם שלפי עיקר ההלכה כיום שגם גברים הולכים ללא זקן כבר אין בזה איסור `לא ילבש`].

רווקים לא נשואים פחות מקפידים על כך, אבל אחרי החתונה רוב מהציבור החרדי מתחילים לגדל זקן מלא או חלקי, על פי הקבלה הזקן נחשב לצינורות של שפע עליון, וחבל לוותר עליו.

אולם רצוי לא להחליט לגדל אלא אם כן בטוחים שזה לתמיד, ולא לשחק עם זה תקופה כן ותקופה לא.

בהצלחה - מנשה ישראל