שאל את הרב - כללי

בלבול בתורה

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

כל חיי ידעתי כי לאברהם היו רק שני נשים שרה אשר ילדה את יצחק לקראת סוף חייה והגר אשר ילדה את ישמאל אבל בפרשת חיי שרה בראשית כה פסוק א מופיע עוד אישה לאברהם וכתוב במפורש ויוסף אברהם ויקח אישה ושמה קטורה מי זאת קטורה ובפסוק ב ותלד לו את זמרן ואת-יקשן ואת-מדן ואת-מדין ואת ישבק ואת שוח אישה נוספת ועוד 6 ילדים ניתן לציין שכאן אברהם היה אלמן אחרי מות שרה. ולמה הכתוב מתחיל ככה ויוסף אברהם ולא ויקח פשוט.

תשובה

שלום וברכה

כנראה שידיעתך מבוסס על סמך הדעה כי האשה הנוספת שלקח אחרי מות שרה, היתה הגר בעצמה, שלקחה עכשיו שנית אחרי שכבר שילח אותה, ונקראת כעת בשם קטורה, על שם שששמרה את עצמה כל השנים ולא היתה עם מישהו אחר, קטורה מלשון קשורה.

אולם לדעת רבים קטורה היא אשה אחרת, ואכן היו לאברהם במהלך חייו שלשה נשים.

מה שנכתב `ויוסף` ולא `ויקח`, פירשו חז"ל לפי המדרש הנ"ל שלפי שהיתה שפחתו כבר בחיי שרה והוליד ממנה ישמעאל ועתה כשהחזירה אמר בה `ויוסף`.

ולפי הפשטות שזוהי אשה אחרת גם מתאים הלשון ויוסף על לקיחת אשה שניה.

בהצלחה - מנשה ישראל