שאל את הרב - כללי

חזרה בתשובה מכפרת???

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שמעתי שאדם החוזר בתשובה מוחלין לו על כל עבירות שעשה וגם שמעתי שאדם שחוזר בתשובה צריך לכפר על מה שהוא עשה לפי נראה לי רבי ישמעאל לפי על מה הוא עבר עשה לא תעשה מיתת בית דין וכרת. איך זה מסתדר שמוחלין לו לאדם על הכל ולפי מה יודעים אם אדם חוזר בתשובה רק אם הוא לא היה שומר כלום ועכשיו הכל או מה

תשובה

שלום וברכה

חזרה בתשובה שלימה, כל אחד בדרגה שהוא נמצא בה, מכפרת על כל העוונות ואין מזכירים לו שום דבר בעת הדין, וכמובן שלא ייענש על החטאים. עם זאת בכדי שהנשמה תזכה להינות מזיו השכינה היא צריכה להזדכך ממה שגרמו לה העוונות, ולשם כך באים היסורים על האדם בכדי לזכך אותו ולהכין אותו שיוכל להינות מזיו השכינה כמו הצדיקים, ויותר מהם, ועל עניין זה מדבר רבי ישמעאל, [על האדם להתפלל שהיסורים שעליו לעבור יבואו באופן הקל ביותר שרק שייך, כמו שאמרו חז"ל שיסורים אפשר לצאת ידי חובה, כשמכניסים את היד לכיס להוציא משהו, וזה נמצא בעצם בכיס האחר]. אבל עונש על החטאים לא מקבלים אם זכו לשוב בתשובה שלימה.

בהצלחה - מנשה ישראל