אכילה לפני כיפור

  • ח' תשרי התשע"ו

שאלה

שלום הרב, מישהי שאני מכיר טוענת שהיא לא אוכלת ושותה הרבה לפני הצום כי היא "לא דוגלת בלעשות את הצום קל" בטענה של "ועניתם את נפשותיכם". אני יודע שהמצווה היא לאכול הרבה בערב כיפור ומעניין אותי איזה צד צודק?ומה לגבי שאר הצומות? בהם לא שמעתי על מצווה מיוחדת לאכול לפני..

תשובה

שלום וברכה

מצווה לאכול ולשתות בערב יום כיפור כדברי חכמים במסכת ברכות תָּנָא לֵיהּ חִיָּא בַּר רַב מִדִּפְתִּי, כְּתִיב, (ויקרא כג) "וְעִנִּיתֶם אֶת נַפְשֹׁתֵיכֶם בְּתִשְׁעָה לַחֹדֶשׁ בָּעֶרֶב", וְכִי בְּתִשְׁעָה מִתְעַנִּין? וַהֲלֹא בַּעֲשָׂרָה מִתְעַנִּין! אֶלָּא לוֹמַר לְךָ, כָּל הָאוֹכֵל וְשׁוֹתֶה בַּתְּשִׁיעִי, מַעֲלֶה עָלָיו הַכָּתוּב כְּאִלּוּ מִתְעַנֶּה תְּשִׁיעִי וַעֲשִׂירִי. מבואר בדברי הראשונים שאחד הטעמים למצוות האכילה בתשעי לתשרי הוא כדי שהאדם יהיה לו כוח להתענות כראוי ומצווה זו היא מאהבת ה' לעמו ישראל להקל עליהם את הצום.

בשאר צומות שהצום מתחל ביום לא מצאנו עניין לאכול למרות שבוודאי יש עניין לשמור על הבריאות ולא לבוא לצום בעינוי מוקדם.

בתשעה באב מבואר בפוסקים שלמרות שאסור לאכול סעודה מכובדת יש לאכול מספיק לפני הצום כדי לא לבוא לידי חולשה

בהצלחה,