שאל את הרב - כללי

ויקרא פרק י"ט פסוק כ"ח

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

בספר ויקרא פרק יט פסוק כח כתוב :"ושרט לנפש לא תתנו בבשרכם וכתובת קעקע לא תתנו בכם". השאלה שלי היא למה הכוונה בחלק הראשון של הפסוק כי אי אפשר לשרוט נפש אבל בשר כן והם שונים לגמרי והפסוק קושר אותם אז מה זאת אומרת "שרט לנפש לא תתנו בבשרכם" ובחלק השני של הפסוק כתוב "וכתובת קעקע לא תתנו בכם" מה הכוונה ל"בכם"

תשובה

שלום וברכה

אור החיים על ויקרא פרק יט פסוק כח (כח) ושרט לנפש וגו` אומרו לנפש, לומר הגם שהשרט חיבול הגוף הוא על פרידת הנפש היקרה, ודקדק לומר לא תתנו בבשרכם, הודיע הכתוב כי לא יפגום פגם זה בנפש אלא בבשר שהוא נרתיק הנפש, והטעם לצד שאדם בהול על מתו (שבת מג:) אין המעשה פוגם כל כך כעושה בשאט בנפש ובישוב הדעת, ולזה תמצא שאמר הכתוב אחרי זה וכתובת קעקע לא תתנו בכם, ולא אמר בבשרכם, לומר שלא בבשר לבד יגרום הפגם, אלא גם בפנימיות האדם, לצד שאינו עושה מצד צער וחום הכאב שנאמר בו אין אדם נתפס (על) [בשעת] צערו (ב"ב טז:):

ואומרו אני ה` - יתבאר על פי מאמר האלהי הרשב"י (זוהר ח"ג רמז) כי תיבת אני תגיד על כסא כבודו יתברך אשר אנו קוראים שכינתו יתברך, ושם הוי"ה ב"ה הוא מלך יושב על כסא המלכות, ורמז בזה כי יקפיד ה` על כבוד שמו יתברך, ועל כבוד שכינתו, ולדרך זה יצו ה` להאדם לבל יפגום גופו ונשמתו בב` מעשים הרשומים, שהם שרט לנפש, וכתובת קעקע:

בברכה - בנימין שמואלי