חזרה בתשובה על החטאת אחרים

  • י' אלול התשע"ה

שאלה

קראתי את הכתבה: "כיצד ניתן לחזור בתשובה בתוך דקה אחת?" עפ"י הנאמר: שבגמרא מצוינים עשרים וארבעה דברים המעכבים את התשובה. 1. המחטיא את הרבים. 2. המטה חברו מדרך טובה. ובסופה נאמר שאם אדם רוצה וחושב לחזור בתשובה אין הם מעכבים את חזרתו שאלתי מה לגבי מצב שאדם החטיא את הרבים / את חברו, האם נמחל לו בגלל שהוא עצמו חזר בתשובה או שלא ימחל לו עד שכל מי שחטא בגללו יחזור בתשובה?

תשובה

שלום וברכה

כאשר האדם מחליט לשוב בתשובה על חטאו שגרם לאחרים לחטוא הוא כבר זוכה לתיקון ולהיקרא צדיק גמור אף שעדיין לא השלים את תשובתו.

לעצם התיקון, עליו להרבות בתפילה שבורא עולם יכניס בליבו של מי שחטא מחמתו, הרהורי תשובה, בכך יתקן את חטאו. כמו כן אם הוא עושה תשובה המשקל ומקרב יהודים לתורת ה' או מסייע לאחרים לקרב יהודים לעבודת ה' הוא מתקן את חטאו בשלימות.