תפילה וברכות

מספר המילים בקריאת שמע

  • כ"ז אב התשע"ה

שאלה

שלום לכבוד הרב, ציטוט מכתבה על קריאת שמע: 7. התורה נותנת חיים ורפואה לעולם ולאדם, ובמיוחד קריאת שמע שכלולים בה יסודות האמונה וקיום המצוות. ואמרו חכמים, שיש בקריאת שמע רמ"ח (248) מילים, וכן בגוף האדם ישנם רמ"ח איברים, וכשאדם קורא את קריאת שמע כתיקונה, כל איבר ואיבר נוטל מילה אחת ומתרפא בה. אלא שבפועל יש בשלוש פרשיות של קריאת שמע רמ"ה (245) מילים, וכדי להשלים לרמ"ח, חוזר החזן ואומר "ה' אלוקיכם אמת", ובזה נשלמו רמ"ח מילים. 1. אם אני מתפלל שחרית ביחיד האם אני גם אומר " השם אלוקיכם אמת"? 2. אם קורה מצב שאני מניח תפילין וקורא את הפרשיות במשך היום (לא בתוך תפילת שחרית) האם צריך גם להשלים "השם אלוקיכם אמת"? ואם כן אז האם צריך להמשיך ישר אח"כ להגיד ויציב ונכון וקיים.. וכו.. ? (בד"כ אני מסיים בסוף הפרשות של התפילין ולא משלים כנ"ל 'השם אלוקיכם אמת') 3. בקריאת שמע שלפני השינה האם צריך להשלים כנ"ל? תודה רבה ויום טוב רועי 1.

תשובה

לכבוד השואל,

1. לא, מוסיפים את המילים "אל מלך נאמן" לפני הפסוק "שמע ישראל" ובזה משלימים.

2. אינו צריך.

3. רצוי לומר גם ג' פרשויות קודם השינה והוסיף את התיבות "אל מלך נאמן" וכנז"ל.

בברכה,

רב נחום