תפילה וברכות

ברכת מעין שלוש כשלא ידוע אם היבול מארץ ישראל

  • כ' אב התשע"ה

שאלה

אם אני לא יודע אם זה יין/פרי/מחמשת מיני דגן של ארץ ישראל או שזה הגיע מחו"ל מה אני אמור לברך? תודה רבה

תשובה

שלום רב,

בברכת מעין שלוש על יין יש לחתום "על הארץ ועל פרי גפנה" רק כשברור שהיין נעשה מענבים שגדלו בארץ ישראל. ואם לא ברור, יש לחתום "על הארץ ועל פרי הגפן". והוא הדין לגבי ברכת מעין שלוש על פירות משבעת המינים, שרק אם ברור שהם גדלו בארץ ישראל יש לחתום "על הארץ ועל פירותיה". ואם לא ברור, יש לברך על "הארץ ועל הפירות". והוא הדין לגבי ברכת מעין שלוש על חמשת מיני דגן, שרק אם ברור שגדלו בארץ ישראל יש לחתום "על הארץ ועל מחיתה". ואם לא ברור, יש לחתום "על הארץ ועל המחיה" (ראה שו"ת יביע אומר חלק ז' חלק אורח חיים סימן ל).

יש לציין שמנהג האשכנזים שלא לחתום "ועל מחיתה" גם כשברור שהדגן גדל בארץ ישראל (ראה פסקי תשובות סימן רח הערה 118).

בברכה,

הלל מאירס