תפילה וברכות

ברכות השחר - למה הכפילות "לפגרים מתים"?

  • כ"ט סיון התשע"ה

שאלה

למה כתוב בברכות השחר בסוף ברכת אלוקי נשמה המחזיר נשמות לפגרים מתים לפגרים מתים זה כפילות למה הכפילות של פגר ומת אם אפשר בבקשה מקורות לתשובה וזה קצת דחוף תודה כבוד הרב.

תשובה

שלום וברכה

שו''ת נבחר מכסף חלק אבן העזר - הערות סימן מח : פגרים י''ל שהם חיים ורק נתעלפו כדמצינו במקראות דכתיב ופגריכם אתם יפלו במדבר ונקראו פגרים אע''פ שהמה חיים והמגיה ציין לדברי הרד''ק בשורש פגר שכ' וז''ל הפגר הוא הגוף בלא הרוח וכתב ר''א הלוי המדקדק בהגהותיו על השורש בשורש פגר וז''ל והכלל כי לשון פגר אינו נופל רק על גוית אדם שמת עיי''ש ואמנם הנה בערוך בשרש פגר כללו בהא דאיתא בשבת קכ''ט יומא דמפגרי רבנן פי' יום שהיו מתחלשין יגעין ועייפין נמצא לפ''ז דפגר יכול להיות על גוף חי שעייף וכו' ולכאו' זהו פשט הלשון בברה''ש בברכות השחר המחזיר נשמות לפגרים מתים יוצא שפגרים לבד אין הכרח שזה גוף מת דיכול להיות שנתעלף וכדכתב המחבר ז''ל ולשון הראב''ע בפ' לך לך ט''ו י''א וירד העיט על הפגרים על הגופות וכן פ' עה''פ על הפסוק בפר' שלח לך יד' כט' פגריכם גופות עיי''ש לפ''ז י''ל דגוף נמי היינו גוף חי ונקרא פגר והוא כדברי המחבר הנ''ל ובתרגום יהונתן בן עוזיאל במדבר יד' כ''ט מתרגם גושמיכון והיינו נמי גופכם וכפירוש הראב''ע ז''ל

בהצלחה,