מותר לשבת במקומו של האב?

  • ט"ז סיון התשע"ה

שאלה

שלום כבוד הרב. אבא שלי כרגע לא נמצא בארץ,האם מותר לי לשבת בכסא שלו? זה לא איזה כסא מכובד ושונה אלא פשוט התרגלנו ששם יושב אבא. ואני בטעות ישבתי מבלי לדעת ורק לגבי סוף הארוחה אחי הזכיר לי. מה הדין, האם עברתי על איסור חס וחלילה?

תשובה

שלום וברכה

כך כתב בילקוט יוסף קצוש''ע יורה דעה פרק ה' - דין מורא מאב ואם : ד איזהו מורא לא יעמוד במקומו המיוחד לו לעמוד שם בסוד זקנים עם חבריו או מקום המיוחד לו להתפלל ואפילו לעמוד שם בלא לישב אסור וכן לא ישב במקום המיוחד לו להסב בביתו או בחנות וכן אם יש לאמא מקום קבוע בבית לשבת שם אסור לבן או לבת לשבת שם ויש אומרים שכל האיסור הוא דוקא בפני אביו או אפילו שלא בפניו אבל יש שם אנשים אחרים דבזה יש משום זלזול באביו כשבא לשבת במקום אביו בפניהם הא לאו הכי אין איסור לשבת במקום הקבוע לאביו ויש אומרים דהאיסור הוא אפילו שלא בפני אביו ושלא בפני שום אדם וכל עוד שאביו בחיים אין לבן או לבת לשבת במקומו המיוחד לו ויש לחוש לדברי האוסרים שגם שלא בפניו לא ישב במקומו המיוחד לו בחיי אביו ודין זה שייך גם במי שאינו תלמיד חכם ואף באיש פשוט.

אבל מאחר והדבר אירע בטעות אין לך לחשוש על העבר ואת יכולה לסמוך על המיקלים בדבר ובפרט אם ידוע לך שאביך לא מקפיד על כך.