שאלה בנוגע לקיום מצוות עשה מהתלמוד

  • י"ב סיון התשע"ה

שאלה

לרב שלום, לאחרונה חברה שאלה אותי מה בנוגע לקיום מצוות מהתלמוד, היא שומרת רק על מצוות שאפשר לפרש אותן על פי הפשט, כהבנתה. היא מבקשת תשובות למה לשמור על מצוות, הלכות, דינים שלא כתובים במפורש. מה לענות לה? וכן, אם תרצה עוד כתובת, למי אני יכולה להפנות אותה? תודה רבה!

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

אי אפשר לשמור מצוות מן הכתוב, כי התורה בכוונה סתמה את פירושה כדי שיפנו לחכמים.

בעשרת הדברות נאמר "ושמרת את יום השבת לקודשו", והמחלל שבת דינו מיתה. אך לא נאמר בשום מקום מהן המלאכות שאסורות בשבת.

האם שומר שיושב על כיסא - מבצע מלאכה?
האם סוחר שקונה ומוכר בשבת - מבצע מלאכה?
האם חיתוך סלט בשבת - היא מלאכה?
האם הזזת ארון כבד בשבת - היא מלאכה?
וכן הלאה, צריך לקבל רשימה מפורטת של אבות המלאכה שנאסרו בשבת. ואת זה קיבלנו אך ורק בתורה שבעל פה.

וכן נאמר בתורה "לא תבערו אש בכל מושבותיכם ביום השבת" - אך לא הוסבר האם מותר להשאיר אש דלוקה מראש, והאם מותר לחמם או לבשל מאכלים בשבת באש שהדליקו מלפני השבת.

בתורה שבעל פה קיבלנו ביאור לאיסורים המדוייקים של בישול ושל חימום בשבת.

עוד נאמר על השבת בתורה: "אל יצא איש ממקומו ביום השביעי", שהוא איסור תחומים בשבת, אך לא נאמר בתורה מהי ההגדרה של מקום. האם אסור לאדם לצאת מביתו בשבת? או שאולי אסור לצאת מהרחוב, או מהשכונה, או מהעיר?

בתורה נאמר "וזבחת (שחטת) כאשר ציויתיך" - אך בשום מקום בתורה לא נאמר כיצד שוחטים את הבהמה. כי כללי השחיטה נמסרו בתורה שבעל פה.

בתורה נאמר "וכתבתם על מזוזות ביתך ובשעריך" - אך לא נאמר בתורה מהי מזוזה, ומה כותבים בתוכה. גם דבר זה נמסר בתורה שבעל פה. גם נאמר להניח תפילין, אך לא נאמר בתורה מהן תפילין, וכיצד הן נראות. אפילו ברית מילה לא קיבלה ביאור בתורה. כי הכל נמסר במסורת שבעל פה מסיני.

אין בתורה פירוט לאף מצווה, כי ביאור כל המצוות נמסר בתורה שבעל פה. לא קיימת בכלל אפשרות לקיים את התורה בוודאות ללא התורה שבעל פה שעוברת מדור לדור עד ימינו אנו.

אנא ראה דוגמאות נוספות כאן:

כמו כן התורה בעצמה מצווה לשמוע לפירושים של החכמים:

אני ממליץ לך לחפש בגוגל את המילים "שיחה גורלית". זו חוברת שמתארת דו-שיח עם אלוקים לאחר המוות, ובה תשובות לכל השאלות באמונה, ובפרט בנושא התורה שבעל פה. מומלץ ביותר.

לשאלות נוספות בנושא, השואלת (וגם אתה) מוזמנים לשלוח שאלה להידברות. אשמח להשיב.

בברכה,
דניאל בלס