האם מרן חזר בו והתיר למלא לוטו?

  • ט' סיון התשע"ה

שאלה

הסברתי לחבר בכולל את ההלכה שהרב אסר למלא לוטו, אך אחד מתלמדים החכמים שבבית המדרש אמר שיש לו מקור נאמן שהרב עובדיה התיר למלא לוטו והוא העיד על עצמו שהוא ממלא בעקבות היתר זה,האם אפשר לבדוק זאת?

תשובה

שלום וברכה

אי אפשר לדחות דברים המפורשים בספרים לאיסור על בסיס שמועות להיתר, הנה דברי הרב בספריו

שו''ת יביע אומר חלק ז - חושן משפט סימן ו : מסקנא דדינא שהספרדים ועדות המזרח אסור להם להשתתף בקניית כרטיסי מפעל הפיס וכל שכן כרטיסי ספורט למיניהם שמשחקים בשבת ומחללים שבת בפרהסיא ונמצא שהוא מסייע ידי עוברי עבירה ואף לאשכנזים יש לאסור בזה וע' בשו''ת ישכיל עבדי חלק ח' עמוד פט ס''ס ה ושומע לנו ישכון בטח

כן פסק בילקוט  יוסף קצוש''ע חושן משפט סימן שע - הלכות גניבה וגזילה : ט אסור לספרדים לקנות כרטיס הגרלה ממפעל הפיס שלפי דעת הרמב''ם ומרן הש''ע יש לאסור משום דאסמכתא לא קניא והוי גזל מדבריהם והיינו שאילו היה בא אליהו ואומר לו שבודאי לא יזכה הרי לא היה נותן את כספו על קרן הצבי וכל מה שאחרים נותנים הכסף על דעת שאולי יזכו וכיון דהוי אסמכתא יש בו דין גזל וכל שכן כרטיסי ספורט למיניהם שמשחקים בשבת ובזה יש לאסור אף לאשכנזים אולם מותר לעיתון דתי לפרסם מודעה על רכישת כרטיסי פיס אם יש בין הקוראים אשכנזים.

לכן למעשה אסור לבני ספרד לקנות הגרלת לוטו.