האם גבר יכול לטבול בים?

  • ז' סיון התשע"ה

שאלה

א. איך התהליך לעשות מקווה בים (טבילה)?

ב. כמה פעמים להתכופף מתחת לגל 3 או 7?

ג. איזו ברכה אומרים?

תודה רבה על התשובות

תשובה

שלום רב,

א. אמנם אישה צריכה לטבול במקווה דווקא, ואין לה לטבול בים מכמה טעמים (יעויין שלחן ערוך יורה דעה סימן קצח סעיפים לג, לד, מ), אולם לגבר מותר לטבול בים.

ב. מספיק לטבול פעם אחת במקווה, גם בטבילה של ערב ראש השנה (ראה רמ"א סוף סימן תקפא, וסימן תרו סעיף ד), ויש אומרים שיש לטבול שלוש פעמים בערב ראש השנה (ראה מהרי"ל הלכות ערב יום כפור, שהיה טובל ג' פעמים בערב ראש השנה, והובא באליה רבה סימן תקפא אות לח. וכ"כ במטה אפרים שם סעיף נג).

  וכן בערב יום הכיפורים צריך לטבול רק פעם אחת (רמ"א סימן תרו שם), ויש אומרים שיש לטבול שלוש פעמים (ראה מהרי"ל שם, ומשנה ברורה ס"ק כא).

והבן איש חי (שנה שנייה פרשת לך לך סעיף טז) כתב על פי הסוד, לטבול בערב שבת חמש פעמים, ויש נוהגים שלוש פעמים. ועיין שם לגבי שבת בבוקר. וכתב עוד (שנה ראשונה פרשת נצבים סעיף ג) שבערב ראש השנה יש לטבול חמש פעמים.

ג. אין על טבילת גבר שום ברכה.

בברכה,

הלל מאירס