האם מותר לגנוב את דעתו של הגוי?

  • ג' סיון התשע"ה

שאלה

שלום, גניבת דעת הגוי מותרת מעיקר הדין? לדוגמא: העתקה במבחן של גוים. תודה מאוד

תשובה

שלום רב,

גם גניבת דעת הגוי אסורה, כמבואר בשלחן ערוך חושן משפט (סימן רכח סעיף ו).

ולגבי העתקה במבחנים, לפעמים מדובר בגניבת דבר ממש, כי הנה לדוגמא אדם שמעתיק במבחן שמקבלים ע"ז לבסוף תעודה שאיתה אפשר לצאת לשוק העבודה, גורם לכך שאחר כך כשילך לעבוד יתכן שהוא יתקבל רק בגלל שקיבל ציון טוב, ונמצא א"כ שהוא גנב ממון מהמעסיק שהסכים לקבל אותו רק בגלל שהוא קיבל ציון טוב.

מקורות: הגר"מ פיינשטיין זצ"ל בשו"ת אגרות משה חלק חושן משפט חלק ב' (סימן ל), וכן הגר"ש וואזנר זצ"ל בשו"ת שבט הלוי חלק י' (סימן קסג). וע"ע בשו"ת משנה הלכות חלק ז' (סימן ערה).

בברכה,

הלל מאירס