יום טוב וצער בעלי חיים

  • י"א ניסן התשע"ה

שאלה

בס"ד שלום כבוד הרב, במשנה בביצה ג,ד, מדובר על בכור בהמה שנפל לבור ביום טוב והלכה כרבי שמעון שאם אין מומו ניכר מבעוד יום אין רשאים לשחוט אותו. המשתמע שלי מכך שאין רשאים להעלות אותו מהבור ביום טוב אם אינו ראוי לשחיטה. שאלתי היא האם קדושת יום טוב עולה בחשיבותה על מצוות צער בעלי חיים? תודה מראש ובברכה.

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

לא ראיתי בדבריך מקור האומר שאין רשאים להעלות את הבהמה מהבור.
לפי מה שהספקתי להבין, הלכה זו עוסקת אך ורק באיסור או ההיתר לשחוט את הבהמה (ולכאורה, כיצד אמור הרב לקבוע את מום הבהמה, אם לא העלו את הבהמה מהבור והעמידו אותה לפניו לבדיקה?)

מכל מקום, עלינו לדעת שהמצוות נועדו למען האדם, ולא למען בעלי החיים. כי הרי בעלי חיים נאכלים בטבע במילא בידי אריות וזאבים וכו'. אלא המצוות נועדו למען האדם, כדי לחנך אותו לעבודת הבורא ומידת הרחמים, והקירבה אליו יתברך. ולכן מצוות כמו הקורבנות, שנועדו להכניע את לבו של האדם כשהוא רואה את הבהמה שמוקרבת בעבור חטאיו, ומתוך זה מתכפר לו.

ראה עוד:
צער בעלי חיים ביהדות: הרב שדאג להאכיל את תרנגול הכפרות:
http://www.hidabroot.org/he/article/94819
האם להיות צמחוני זה יותר מוסרי?
http://www.hidabroot.org/he/article/101813

בברכה,
דניאל בלס