למה אסור רפואה בשבת, הרי האדם סובל?

  • י"ב שבט התשע"ה

שאלה

ידוע שאסור לעשות שום שימוש שקשור לרפואה בשבת (לא זכור לי למה, שמא אדם יבוא לידי...), אלא אם כן מדובר בחולה שיש סכנה לחייו ואז פיקוח נפש דוחה שבת. השאלה שנשאלת היא - גם אם יש אדם שלא נשקפת סכנה לחייו, והוא סובל מבעיה כלשהי שאסור לטפל בה בשבת, למה אסור לו להשתמש ברפואה? מצד אחד אסור לסבול ולהתענות בשבת, מצד שני אם קורה משהו שאפשר לטפל בו כמו למשל למתוח שרירים תפוסים בשבת הדבר אסור משום רפואה. למה אסרו עלינו את הדבר? תודה מראש.

תשובה

שלום וברכה

בשבת ישנם שני חלקים א. איסור המלאכה - סור מרע. ב. מצוות העונג - עשה טוב.

איסור המלאכה לא הותר לצורך עונג, ואף אם האדם יסבול בשבת אם לא יעשה מלאכה כלשהי, כגון אלו הרגילים בעישון, אף אם הם סובלים מאוד לא נתיר להם חלילה את העישון, כי כאשר האדם עושה מלאכה בשבת הוא מתנתק מקדושת השבת, ואז לא שייך כלל עונג שבת, הרי הוא כבר מנותק מקדושת השבת. ועל כן לא התירו לעולם מלאכה לצורך עונג שבת, לא מלאכה האסורה מן התורה ואף לא מלאכה האסורה רק מדרבנן.

יצויין שרפואה בשבת הותרה אף לא לצורך פיקוח נפש ממש. כל מי שלא יכול לתפקד עקב כאבים או עקב מחלתו, מותר לו לקחת תרופות.

בהצלחה,

בנימין שמאולי