ונשמרתם
בעקבות התגברות החצבת בארץ: המדריך המלא לזיהוי והתמודדות עם המחלה
מי נמצא בקבוצת הסיכון לחלות בחצבת, האם מדובר במחלה מסוכנת ואם כן - עד כמה, היכן אפשר להתחסן ועוד: המדריך המלא לזיהוי המחלה שחזרה לכותרות, ועושה בהן שמות
- שירה דאבוש (כהן)
- ה' חשון התשע"ט
גובר החשש להתפשטות החצבת בארץ: 623 חולים כבר אובחנו עם המחלה מתחילת השנה, ביניהם גבר כבן 40 שאובחן עם המחלה בשבוע האחרון בבית החולים 'אסותא' באשדוד.
על פי הדיווח ב'כאן 11', הגבר השתתף בחתונה בת 500 משתתפים בעיר בני ברק, ועד כה נמצא כי שני בני אדם שבאו עמו במגע באותה חתונה - נדבקו אף הם, ואושפזו בבית החולים.
מהם הסימפטומים של המחלה, וכיצד תדעו לזהותה?
1. נזלת, התעטשות ושיעול יבש.
2. רגישות יתר בעיניים שיכולה לבוא לידי ביטוי באחת או יותר מהדרכים הבאות: דמעות, נפיחות ואדמומיות בעפעפיים, רגישות יתר לאור.
3. חום גבוה שעשוי להגיע ל-40 ויותר.
4. פריחה בצורת נקודות זעירות בגוון אפור-לבן באזור חלל הפה.
5. חוסר תיאבון.
6. עייפות כרונית.
7. חוסר אנרגיה שמוביל לעצבנות.
איך נדבקים מהמחלה, ועד כמה היא מסוכנת?
מי שלא קיבל חיסון נגד המחלה - רוב הסיכויים שיידבק ברגע שהוא בא במגע עם אדם חולה, אך הסימפוטמים יבואו לידי ביטוי רק ארבעה-10 ימים לערך, לאחר ההידבקות.
כמו כל מחלה, גם בחצבת ייתכנו סיבוכים - וזה בעצם מה שמסכן את החולה. הסיבוכים האפשריים הם דלקות אוזניים, שלשולים, דלקות עיניים, דלקת ריאות וסיבוך אפשרי נוסף למרות שנדיר - דלקת מוח (או בעגה הרפואית SSPE).
דלקת מוח היא מצב שמתרחש בקרב 5-10 חולים מבין מיליון איש, ועלול לתקוף גם 10 שנים לאחר שהחצבת עברה. מה שקורה במקרה כזה הוא פגיעה איטית של מערכת העצבים המרכזית, שתביא עמה שינויי התנהגות בלתי הפיכים שבין היתר יבואו לידי ביטוי בהליכה בלתי יציבה, בירידה דרסטית בזיכרון וביכולת התפישה ועוד.
האם אתם בסיכון?
על קבוצת הסיכון נמנים אנשים בעלי היסטוריה של הידבקות במחלה בשלב כזה או אחר של חייהם (בין אם בילדות ובין אם מאוחר יותר), אנשים בעלי היסטוריה של בעיות במערכת החיסונית, אנשים שלא קיבלו את החיסון.
היכן ניתן לקבל את החיסון?
מבוגרים יכולים לקבל את החיסון במשרד הבריאות או במרפאות השונות הפזורות ברחבי הארץ.
ילדים יכולים לקבל את החיסון במוקדי 'טיפת חלב' הפזורים ברחבי הארץ.