דמויות ביהדות
10 עובדות שלא ידעתם על הסבא מסלבודקה, הרב נתן צבי פינקל זצ"ל
כאשר האדם מפנים את חשיבותו הרבה, בכך שהוא נבחר להיות יהודי ולעשות את רצון קונו - הוא נמנע מלחטוא. 10 עובדות לדמותו הגדולה של הרב נתן צבי פינקל, מייסד ישיבת סלבודקה
- יונתן הלוי
- כ"ח שבט התשפ"ג
הערב, אור לכ"ט בשבט, יחל יום השנה לפטירתו של רבי נתן צבי פינקל זצ"ל, המכונה "הסבא מסלבודקה". 10 עובדות על קורות חייו ועל אסכולת המוסר שהנחיל בישיבתו.
1. רבי נתן צבי פינקל זצ"ל היה מראשי תנועת המוסר במזרח אירופה, אבי אסכולת סלובודקה בתנועת המוסר, ומגדולי ראשי הישיבות בליטא ובארץ ישראל.
2. רבי נתן צבי נולד בעיר ראסיין בליטא בשנת תר"ט. בגיל צעיר מאוד התייתם מהוריו וגדל בבית דודו בוילנה. בגיל 15 נישא לנכדתו של רבי אליעזר גוטמן, רב העיר קלם.
3. בשנת 1882 החל בהקמת הישיבה הגדולה "כנסת ישראל" בעיירה סלבודקה. בישיבה זו השקיע רבי נתן צבי את כל כשרונותיו, בה התעצבה דמותו החינוכית וההגותית, ובה כיהן כארבעים וחמש שנה.
4. בשנת 1924 עמדה ישיבת סלבודקה בפני סכנת סגירה: החוק הליטאי קבע כי כל ישיבה שלא תלמד לימודי חול כלליים לא תוכר על ידי השלטונות, ותלמידיה יגויסו לצבא. בעוד ישיבות אחרות קיבלו את החוק החדש, סירב לכך רבי נתן צבי בתוקף, ולאחר שחלק מתלמידי הישיבה קיבלו צווי גיוס גמלה בלבו ההחלטה להעביר את הישיבה לארץ ישראל.
5. במהלך 1924-1925 עלו כל תלמידי סלבודקה ורבני הישיבה לארץ, ובראשם רבי נתן צבי. הישיבה השתקעה בעיר חברון, בה שכנה עד לפרעות תרפ"ט. לאחר מכן עברה לבני ברק, שם היא קיימת עד היום.
6. שיטתה של סלובודקה יונקת ברוחה מבית מדרשה של קלם. אך בעוד קלם התייחדה בחינוך הקפדני ובמשמעת החמורה שלה, בסלובודקה גרסו אווירה נינוחה יותר של משמעת, והדגישו את הטיפוח המתמיד של ההכרה השכלית והנפשית.
7. בימיה של סלובודקה פעלה תנועת המוסר בליטא בשני ראשים מקבילים: שיטת סלובודקה ושיטת נובהרדוק. שיטת החינוך של נובהרדוק הייתה לחנך את התלמידים לבוז לדעת הקהל ולנהוג כפי שראוי על פי ההלכה והמוסר, ובסלובודקה דגלו בטיפוח מידות באמצעות העמקת הכבוד העצמי של התלמידים.
8. רבי נתן צבי חלק על קלם גם בהדרגתיות של החינוך. בעוד בקלם גרסו חינוך הדרגתי ממושך, טען רבי נתן צבי שמראשית חינוכו של התלמיד יש להציב בפניו את השאיפות העליונות והמקסימליות ביותר, וטען שרק כאשר רואה התלמיד לפניו את פסגת השאיפות יש בו את המוטיבציה להגיע אליהן.
9. רבי נתן צבי גרס כי במקום להציב בפני החניך את שפלותו כלפי הבורא, יש להדגיש את חשיבותו של האדם שנבחר לשרת ולעשות את רצון הבורא. שיטה זו זכתה לפרסום רב ונקראה בשם "גדלות האדם". בסלובודקה גרסו כי האדם הוא נזר הבריאה שנבחר לעשות את רצון בוראו, ולכן עליו להתנהג כאדם השוהה לפני המלך.
10. זוהי הסיבה שבסלובודקה הקפידו מאוד על לבוש מודרני ומוקפד, ותלמידי הישיבה התפרסמו בכך שנהגו להופיע כשהם מגולחים ולבושים בחליפות בהירות, כובעי קש, ומקלות הליכה, בדומה ללבוש הסטודנטים בתקופה ההיא.
הרב הרצל חודר מסביר כיצד שיטת "גדלות האדם" מסייעת לאדם להתגבר על נגיעות ולהתמודד עם אתגרי החיים: