לצפייה בתמונה
לחץ כאן
לצפייה בתמונה
בטרם נביא את העובדות הקשורות לאיבר החכם המתקרא 'אוזן' – חשוב שנסביר את שלושת החלקים, מהם האוזן שלנו בנויה:
האוזן החיצונית בנויה מכעין אפרכסת ובה תעלת שמע. תפקידן של השתיים הוא קליטת הצלילים והעברתם לעור התוף.
האוזן התיכונה זהו חלל שממוקם מאחורי עור התוף, ובו שלוש עצמות – פטיש, סדן וארכוף - המכונות 'עצמות השמע'. מלבד העובדה שהן מחוברות זו לזו, תפקידן הוא להוליך את הצליל מעור התוף – היישר אל האוזן הפנימית. במצב שפיר, חלק זה של האוזן מלא באוויר שמגיע מהלוע דרך חצוצרת השמע (שנמצאת אף היא באוזן התיכונה). ברגע שחצוצרת השמע חסומה – היא גורמת להצטברות של נוזלים באוזן התיכונה, והאדם ירגיש לחץ כמו בזמן טיסה או צלילה. מכאן ועד התפתחות דלקות אוזניים – הדרך קצרה.
האוזן הפנימית היא כעין מבוך 'נוזלי' המכונה 'שבלול'. השבלול אחראי על השמיעה כמו גם על שיווי המשקל, והצליל המגיע אל תוכו מהאוזן התיכונה – מתורגם לאנרגיה חשמלית, ומועבר אל המוח דרך עצבי שמיעה. בשבלול ישנם תאי שערה שרגישים מאוד לרעשים וחומרים כימיים, ומכאן שחשיפת יתר לרעשים חזקים או נטילת תרופות לאורך זמן רב מדי – עלולים לפגוע בשמיעה.
1. מחלות שונות עשויות לפגוע באיבר שיווי המשקל שבאוזן (שבלול) – דבר העשוי להביא לסחרחורת סיבובית, המכונה בעגה הרפואית-מקצועית: ורטיגו.
2. האוזן היא איבר החישה המורכב ביותר מבין איברי גופנו.
3. האוזן אחראית על מגוון כישורים שיש לנו כמו תקשורת בינאישית באמצעות שפה או מוזיקה וכן על התמצאות במרחב ושמירה על שיווי משקל.
4. שעוות האוזן המכונה 'צרומן', ומגנה על האוזן משלל פגעים - מיוצרת באוזן החיצונית, כתוצאה משילוב תאים 'מתים' שנושרים מהעור ומתערבבים עם הפרשה שומנית שמגיעה מבלוטת החלב. הצרומן משמש כעין שכבת בידוד בתעלת האוזן שלנו, ומונע מגע ישיר של מים, למשל, עם העור העדין שמתחתיו.
5. השעווה עוזרת בבניית סביבה חומצית באוזן – דבר המונע התרבות חיידקים שונים.
6. ככל שהגיל עולה, כך תפקוד האוזן יורד והיא 'מזדקנת' ביחד איתנו. האוזן הפנימית מתחילה להתנוון, היכולת לשמוע תדרים גבוהים ולהבחין בין מילים דומות יורדת ועל כן מצוי יותר שאנשים מבוגרים מתקשים לתקשר בסביבה רועשת או נוטים להתבלבל בביטוי מילים עם צליל זהה.
7. אנו נוטים לחשוב שבהצמדת קונכיה לאוזן, צלילי הים בוקעים מתוכה אולם הרעש שאנחנו שומעים אינו אלא 'אפקט הגברה' שנובע כאשר שומעים תדרים נמוכים. כך שאם תצמידו כוס לאוזן, לצורך העניין, תקבלו את אותו אפקט בדיוק.
8. שתל שבלול – מה אתם באמת יודעים עליו? מדובר בשתל אלקטרוני שבעזרת ניתוח – מוחדר אל האוזן הפנימית, ומסוגל להחזיר לאנשים חרשים את יכולת השמיעה. הודות לפיתוח משמח זה, לילדים בעלי ליקויי שמיעה ניתנת ההזדמנות לגדול בסביבה רגילה ולרכוש מיומנויות שפה, ככל הילדים.
9. כאבי אוזניים היא תופעה שכיחה ביותר, אולם סדרות טיפולים שנעשו כדי לוודא את מקור הבעיה, הוכיחו כי ב-80% מהמקרים – אין מדובר בבעיה באוזן עצמה, כי אם באזורים סמוכים אליה כמו הלוע, הגרון או האף.
10. האיבר הכי חשוב אצל בעלי החיים הוא האוזן, זאת כיוון שהיא מתריעה מפני סכנה בלתי מוחשית. זו הסיבה (לרוב) שחלק מן היונקים מצוידים באוזניים גדולות, שעוזרות להם להתמצא במרחב. עד כדי כך חשובות הן האוזניים, שיש מינים שונים של בעלי חיים, כדוגמת העטלף למשל, שהאוזניים מחליפות את עיניהם והם מסתמכים בעיקר על חוש השמיעה, כדי לפעול את הפעולות שלהם.
העסקה המשתלמת בעולם: חותמים על שותפות מלאה עם הרב זמיר כהן וארגון הידברות. מיליוני זכויות בקליק אחד.
*לחיפוש ביטוי מדויק יש להשתמש במירכאות. לדוגמא: "טהרת המשפחה", "הרב זמיר כהן" וכן הלאה