בריאות ותזונה
מכורים לקוטג'? כל מה שלא ידעתם עם היתרונות והסיכונים
מפוצץ בחלבון, מרכיב חיוני לבניית מסת שריר, לתחושת שובע ולשמירה על משקל גוף תקין - הקוטג' פופולרי נמצא כמעט בכל בית בישראל. ומה הסיכונים?
- יצחק איתן
- פורסם כ"ג אייר התשפ"ה

הוא נמצא כמעט בכל מקרר, נחשב לבריא ונוח לשילוב – אבל האם גבינת קוטג' באמת מומלצת לצריכה יומית? ואולי דווקא כדאי להיזהר? גבינת קוטג' מכילה כמות גבוהה של חלבון מלא – מרכיב חיוני לבניית מסת שריר, לתחושת שובע ולשמירה על משקל גוף תקין. חצי כוס קוטג' 5% מספקת כ-14 גרם חלבון, מה שהופך אותה לבחירה פופולרית בקרב ספורטאים, ילדים ומבוגרים כאחד. מעבר לחלבון, הקוטג' מספק גם מינרלים חשובים כמו סידן וזרחן, שתורמים לחוזק העצמות והשיניים, וכן ויטמין B12, שדרוש לתפקוד תקין של מערכת העצבים ולייצור תאי דם.
מחקרים מסוימים מצביעים על כך שתוספת יומית קטנה של גבינה עשויה להפחית את הסיכון לשברים בעצמות, מה שמעניק גיבוי נוסף לחשיבות של צריכת קוטג' כחלק מתפריט מאוזן. צריכתו משפיעה גם על רמות הסוכר בדם: בשל הספיגה האיטית של החלבון שבו, הקוטג' מסייע במיתון קצב עליית הסוכר לאחר הארוחה, מה שיכול לעזור בשמירה על איזון מטבולי, גם בקרב אנשים שלא סובלים מסוכרת.
בנוסף, חלק ממותגי הקוטג' מכילים חיידקי פרוביוטיקה שתומכים בפעילות מערכת העיכול, מחזקים את מערכת החיסון ותורמים לאיזון חיידקי המעי. עם זאת, חשוב להבחין שלא כל קוטג' כולל את החיידקים הפעילים – ולכן כדאי לבדוק את תווית המוצר. לצד היתרונות, חשוב להכיר גם את החסרונות: קוטג' תעשייתי מכיל לרוב כמויות לא מבוטלות של נתרן, ולעיתים גם שומן רווי בכמות גבוהה יחסית. לכן, לא מומלץ לצרוך אותו בהפרזה. מומלץ לבחור גרסה דלת נתרן או דלת שומן, ולהימנע ממוצרים עם תוספת סוכר. השילוב של הקוטג' עם ירקות, פירות או דגנים מלאים יהפוך אותו לארוחה מזינה ומשביעה יותר – אך כמו בכל מזון, האיזון הוא המפתח.
כזכור, בשנת 2011 התפשטה בישראל "מחאת הקוטג'", שהפכה לסמל למאבק ביוקר המחיה. העלייה הדרמטית במחיר הקוטג' עוררה זעם ציבורי והובילה לקריאה רחבה להחרים את המוצר. המחאה, שצברה תאוצה ברשתות החברתיות, חשפה את תחושת הניתוק בין הציבור לחברות המזון הגדולות, והובילה לדיון ציבורי רחב שהשפיע על מדיניות הפיקוח ועל התנהלות השוק כולו. בינתיים, מחיר הקוטג' שירד אז באופן זמני חזר לעלות, אך הדבר לא הוביל לחידוש המחאה.