בריאות ותזונה
מרגישים עייפים וכבדות? זאת יכולה להיות הסיבה
כשחולשת השרירים נמשכת או מופיעה ללא סיבה ברורה – ייתכן שזו נורת אזהרה למשהו עמוק יותר. כל מה שצריך לדעת
- יצחק איתן
- פורסם כ"ב אייר התשפ"ה

כולנו חווים לפעמים עייפות או תחושת כבדות בגוף, אבל כשחולשת השרירים נמשכת או מופיעה ללא סיבה ברורה – ייתכן שזו נורת אזהרה למשהו עמוק יותר. האתר הרפואי webmd מונה כמה מהגורמים השכיחים לתחושת חולשה בשרירים, שמומלץ להכיר:
1. חוסר בפעילות גופנית
אורח חיים יושבני גורם לשרירים לאבד מהכוח שלהם. מי שלא זז מספיק, במיוחד אנשים שמרבים לשבת שעות מול מסך, עלול להרגיש חולשה כללית – גם בפעולות פשוטות כמו עלייה במדרגות.
2. תזונה דלה בחלבון
שרירים צריכים חלבון כדי להיבנות ולהתאושש. תפריט דל בחלבון – במיוחד אצל מבוגרים – עלול לגרום לירידה במסת השריר ולתחושת עייפות שרירית.
3. חסרים תזונתיים
לא רק חלבון חשוב. גם ויטמין D, ויטמין B12, ברזל ואשלגן חיוניים לבריאות השריר. חסר של אחד מהם עשוי לגרום לעייפות ולתחושת "כבדות" ברגליים או בידיים.
4. בעיות בבלוטת התריס
תפקוד נמוך של בלוטת התריס (תת-פעילות) מאט את חילוף החומרים ויכול לגרום לחולשה, עייפות ואפילו כאבים בשרירים.
5. דלקת או מחלות נוירולוגיות
במקרים מסוימים, חולשת שרירים עלולה להעיד על בעיה רפואית משמעותית יותר – כמו טרשת נפוצה, ALS או מחלה אוטואימונית. כשחולשה מתמשכת מלווה בקשיי תנועה, כאבים או איבוד שיווי משקל – חשוב לגשת לבדיקה רפואית.
6. תופעת לוואי של תרופות
תרופות מסוימות – למשל, סטטינים להורדת כולסטרול – עלולות לגרום לפגיעה בשרירים. אם התחושות מופיעות לאחר שינוי בטיפול התרופתי, כדאי לדווח לרופא.
לסיכום: לפי האתר, חולשת שרירים היא סימפטום נפוץ, אך היא לא תמיד "באה לבד". אם מדובר בתחושת עייפות מתמשכת, קושי פיזי חדש או שינוי בתחושת הכוח בגוף – לא כדאי להתעלם. אבחון מוקדם וטיפול נכון יכולים למנוע החמרה של המצב.