בריאות ותזונה
ממצאים חדשים מגלים: למה אסור ללכת לישון כשכועסים?
החוקרים מחזקים את האזהרה הישנה: כעס לפני השינה עלול להתבסס במוח ולגרום לנזק רגשי ארוך טווח. הם מסבירים כיצד רגשות שליליים מתקבעים בלילה – ומה אפשר לעשות כדי "לשבור את הקרח"
- יצחק איתן
- פורסם כ"א אייר התשפ"ה

האמירה הידועה "אל תלך לישון כשאתה כועס" מתבררת כנכונה גם מדעית. לפי מחקר שפורסם בכתב העת Nature Communications, כאשר אדם הולך לישון במצב רגשי של כעס או סטרס, המוח שלו עלול "לנעול" את הזיכרונות השליליים האלה באופן עמוק יותר.
המחקר מצא כי שינה אחרי חוויה שלילית עלולה לחזק את הזיכרון הרגשי הקשור לאירוע. זאת משום שבמהלך שלב ה-REM (שנת החלום), המוח מעבד את המידע ומייצב אותו. כאשר מדובר בזיכרונות שליליים, זה עלול להפוך את הרגש לעיקש יותר וקשה לשחרור.
פרופ' אית'ן קרוס מאוניברסיטת מישיגן, חוקר רגשות וזיכרון, מסביר: "השינה היא זמן שבו המוח מארגן את החוויות שלנו. אם לא עיבדנו את הכעס או התסכול לפני השינה, הרגש הזה עלול להפוך לחלק קבוע יותר מהתודעה שלנו".
מה אפשר לעשות? מומחים ממליצים שלא לדחות את עיבוד הרגשות – גם אם מאוחר בלילה. שיחה רגועה, כתיבה ביומן אישי או תרגול מדיטציה קצרה יכולים לסייע לפרוק את המתח לפני השינה. גם תרגול נשימות עמוקות או האזנה למוזיקה מרגיעה יכולים לעזור.
הפסיכולוגית הקלינית ד"ר ויולט סקליאן מסכמת: "לא תמיד ניתן לפתור כל סכסוך לפני השינה, אבל חשוב לנסות להגיע לרגיעה מסוימת. גם אמירה כמו 'נמשיך מחר, תודה עלייך' יכולה למנוע נזק רגשי".